Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja – közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban.

A lap a vasárnapi számban megjelenő interjúból szombaton előzetesen részleteket közölt honlapján. A kancellár egyebek között kijelentette: "Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket".

Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogják beengedni Ausztriába – közölte az osztrák kancellár.

"Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk. Mostantól csak azok léphetnek be hozzánk, akiknek nálunk menedékjoguk van, és akiket Németországból nem fognak kiutasítani" – mondta Faymann. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a schengeni szabályokat "ideiglenesen hatályon kívül helyezi".

"Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie" – jelentette ki.

Az osztrák kancellár szokatlan élességgel bírálta az EU-t. "Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani. A veszély az, hogy túl keveset és túl későn" – fogalmazott. Faymann továbbra is reméli, hogy gyorsan biztosítani fogják az EU külső határait, "különben az EU egésze válik kérdésessé".

Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint "aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia".

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban már bejelentette, hogy Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a menekülteket, akik skandináv országokba akarnak eljutni. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott. Mikl-Leitner azokra a migránsokra utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, főként Svédországba.

A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan migránst fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának. A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan migráns érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Előtte te köpdösted Magyarországot!!!
Akkor most mi van?!?!?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@36: A válság már rég 2. sebességbe kapcsolva.
Ausztria szenved.
Ami azt jelenti, hogy jövőre jön Németország.
Mert eddig is így volt.
Ausztria a német gazdaság lakmuszpapírja.
sokanvagyunk
Nem vált be a sok kilométeres szárnyas kapu?
Butautáló
Eddig is ezt kellett volna csinálni! MINDENKINEK!
Szókrakész
@sokanvagyunk: Nem is tudom, hogy gondolhatták?

Akik ezer kilométereket jöttek eddig, majd megijednek egy 20 kilométeres kerülőtől?
36
@Szókrakész: Én sajnálom a német embereket. Semmit nem tudnak fél szívvel csinálni. (Én azt is elfogadom, ha ezt mások, más nemzetre vonatkoztatják) Az I. Világháborúban, csak harcoltak és tartották magukat, mire 18-ban bejelentették nekik, hogy vége, schluss. Azután, az emberfeletti jóvátételt fizették a franciáknak, majd belecibálták őket a nemzeti szocializmusba. Azután, a nyugati oldal, annyira ki akarta törölni önmagából a múltat, hogy tömegével utaztatták az értelmiségieket az 50-es években az USA-ba, annak érdekében hogy polgárokká és kapitalista, liberális "értékeket" tanuljanak.
A valóság az volt, ahogy a mondás tartja, "Az oroszokat kint, az amerikaiakat, bent, a németeket pedig, lent kellett tartani." A kelet német oldalon, a leg elszántabban, még akkor is tartotta magát a szocialista rezsim, amíg már, Magyarország felől, hetek óta szöktek át a keletiek, nyugatra. Most a liberalizmust kezdik felejteni, vagy abból kijózanodni, mert kénytelenek rá.
Ergo sajnálom a németséget, de bízom benne ebből is kikeveredik és jól jár, de sajnos a migránsok nagy száma és a morális zavar miatt, félő hogy ismét szélsőséges reakció fog bekövetkezni, mert a németekből, megint kikényszerítik ezt. (Azon az alapon aggódom, mint német nemzetiségi)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél