Nem várható a Törökországból érkező menekülthullám jelentős csillapodása, és már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne a jelenlegi szinten stabilizálni a Görögországba átkelő menekültek számát – mondta a Frontex uniós határőrizeti ügynökség vezetője a Der Spiegelnek.

Fabrice Leggeri ügyvezető igazgató a német hírmagazin szombati keltezésű, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt interjúban elégtelennek nevezte a menekülthullám feltartóztatására tett török erőfeszítéseket, és azt mondta, hogy az EU nagyobb elkötelezettséget várhat el a török féltől a határőrizetben az igényelt messzemenő engedményekért, köztük a vízumliberalizációért cserébe.

A török hatóságoknak kötelességük lenne felszámolni az embercsempészek szervezett bűnözői hálózatait, és meg kellene akadályozniuk, hogy a menekültek tengerre szállva kockáztassák az életüket. Az pedig a legkevesebb, hogy tájékoztatassanak arról, hogy mikor, hol és mennyi menekült érkezésével kell számolni – mondta a Frontex vezetője.

A menekültek számának jelenlegi csökkenése a téli időjárás hatásának tűnik, és majd csak néhány hét múlva lehet megállapítani, hogy eredményes-e a Törökországgal kezdett együttműködés. Nagy reményeket azonban nem érdemes fűzni ehhez, mert "amíg folytatódik a vérengzés Szíriában, jönni fognak a menekültek" – tette hozzá Fabrice Leggeri.

Úgy vélte, az érkezők számának stabilizálása a jelenlegi, napi 2-3 ezres szinten is nagy eredmény lenne. Ez azt jelentené, hogy az idén egymillióan kelnek át Törökországból – mondta.

Hangsúlyozta, hogy feltétlenül meg kell valósítani az Európai Bizottság tervét a Frontex továbbfejlesztéséről, mert az ügynökség nem tudja kellőképpen támogatni a tagállami hatóságokat, és "ha most nem védjük meg a külső határokat, akkor kudarcot vall Schengen".

Azokkal az elképzelésekkel kapcsolatban, hogy Görögországot ki kellene zárni a belső határellenőrzés nélküli övezetből, Fabrice Leggeri kiemelte, hogy a Frontexnek továbbra is a görög-török uniós külső határ biztosítása a legfontosabb, az ügynökség munkatársainak tevékenysége a macedón-görög határon pedig nem a határ lezárását, hanem a menedékkérők regisztrációját szolgálja.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ideje lenne megállítani őket nyavajgó kretének, töketlen elmeháborodottak gyülekezete.

Ha képtelen vagy megvédeni az Euró határait, akkor mit keresel a határőrizet élén??
Szókrakész
Az EU miért nem indít eljárást a törökök ellen, kötelezettség szegés, 3 milliárd elsikítása, ...címén?

Meg se akarják a brüsszeliek állítani ezt a poklot.

Létre kell hozni a komcsi, bolsevik-náci Európai Egyesült Államokat.

Trockijék is így tettek. Minden bűnözőt kiengedtek a börtönből, hogy legyen káosz.
Itt menekültek helyettesítik ugyanezt.
Mellé majd jön a többi intézkedés is, csak legyünk türelmesek.
Már nem kell sokat aludni.

Leninék is végig arról papoltak, hogy meg kell szüntetni a nemzetállamokat, az önrendelkezési joguktól megfosztani őket, nem kell értelmiségi osztály, csak a tudatlan munkásság, ...

És a nép könyörögni fog a szabadságjogai feladása fejében a biztonságért, ami nem lesz más, mint a diktatúra.
Action-Reaction-Solution

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.