A magyar-lengyel és a visegrádi együttműködés (V4) mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett lengyel kollégájával szerdán Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: Lengyelországgal szemben elfogadhatatlan támadás indult meg Európában, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet. Minden európai intézménynek, tisztségviselőnek, országnak és politikusnak tiszteletben kell tartania a lengyel nép döntését, hogy demokratikus választáson úgy határozott, a jelenlegi kormányt bízza meg, és ezt mindenkinek el kell fogadnia – jelentette ki.

Szijjártó Péter kifejtette: a visegrádi együttműködés további erősítése stratégiai fontosságú Magyarországnak, hiszen a V4 nélkül gyengébbek lennénk, e nélkül sok sikert nem értek volna el a múltban az EU-keretek között. De nem tragédia, ha bizonyos kérdésekben különböző megközelítést alkalmazunk – tette hozzá.

Közölte: a magyar kormány azért is fontosnak tartja a V4 erősítését, mert az elkövetkező időben is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja, az elérhető gazdasági sikerek és a politikai együttműködés pedig jelentősen növeli a régió súlyát és erejét Európában. Mint mondta, lengyel kollégájával egyetértettek abban, hogy erős Európára van szükség, de ez nem lehetséges erős tagállamok nélkül.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország hálás Lengyelországnak, hogy segítséget adott a legnehezebb időkben az ország és a schengeni övezet határának megvédéséhez. A külső schengeni határral rendelkező országok közül csak Magyarország felelt meg teljes mértékben az előírásoknak, és ehhez szükség volt visegrádi keretekben Lengyelország segítségére is – emlékeztetett.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

John J. Dunbar
Szíjjártóékat már senki sem veszi komolyan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.