Törökországnak két-három hete van arra, hogy teljesítse az Európai Unióval kötött megállapodását a migráció ügyében. Amennyiben március közepéig nem enyhül a menekültek Európába irányuló áradata, szükség lesz "az új határok kijelölésére" a migráció megállítása érdekében – olvasható abban a felhatalmazásban, amelyet a cseh kormány fogadott el Bohuslav Sobotka miniszterelnök számára a csütörtök-pénteki európai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Törökország 2-3 hetet kapott, hogy csökkentse a migránsáradatot

"Pillanatnyilag támogatjuk a Törökországgal kötött megállapodást. Másrészt ha a törökök néhány héten belül nem kezdik el teljesíteni a megállapodást, nincs értelme további hónapokig várni. Vagy két-három héten belül világosan látni fogjuk, hogy csökken a hozzánk érkező menekültek száma, vagy más utat kell keresnünk" – mondta Tomás Prouza, a cseh kormány európai ügyekért felelős államtitkára a döntéssel kapcsolatban. Hangsúlyozta: Csehország mindent megadott Törökországnak, amit kért, most a kötelezettségek teljesítésére van szükség.

Az államtitkár szerint Csehország ígéretet tett Bulgáriának, hogy ha Törökország nem teljesíti kötelezettségeit, akkor olyan támogatást nyújt neki, mint amilyet most nyújt Macedóniának.

A visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – kormányfői hétfői prágai találkozójukon, amelyen Macedónia és Bulgária vezetői is részt vettek, egyetértettek abban, hogy EU-nek éppen ennek e két utóbbi országnak kellene nagyobb segítséget nyújtani határaik védelmére – emlékeztetett Tomás Prouza. Hozzátette: amennyiben március közepéig a helyzet nem változik, az új európai védvonal témáját az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács újabb ülése elé kell tárni. Erre a találkozóra a tervek szerint március közepén kerül sor.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

preparátor
Na most aztán komolyan maguk alá piszkítottak. Ez aztán a fenyegetés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.