A francia államfő pénteken egy rádióinterjúban kijelentette, Európának megvannak a jogi eszközei arra, hogy megakadályozzon egy országot a demokratikus értékek megsértésében, és fel is függesztheti annak az államnak a tagságát, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra. 

"Ha egy szélsőjobboldal párt kerül hatalomra, és ez sajnos lehetséges a jelenlegi Európában, meglennének az alkalmazható eljárások" – mondta általánosságban Francois Hollande a France Inter közszolgálati rádiónak, amikor a műsorvezető Magyarország és Lengyelország politikai helyzetéről kérdezte.

Az elnök leszögezte: sem Magyarország, sem Lengyelország "nem került még ilyen eljárás alá, jóllehet lehetségesek ellenőrzések, mégpedig jelenleg Lengyelországban".

"Felfüggeszthető egy országnak az a joga, hogy az Európai Unióban maradjon. Európának megvannak a jogi eszközei, a szerződések megfelelő cikkelyeiben, hogy megakadályozzanak egy országot a demokratikus értékek megsértésében" – hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Francois Hollande szerint amikor egy országban megsértik a médiaszabadságot, az alkotmányt vagy az emberi jogokat, Európának eljárásokat kell indítania, akár esetleg a tagság felfüggesztésig is el lehet menni – fogalmazott. Ugyanakkor azt is megjegyezte a francia elnök, hogy "ez még soha nem történt meg".

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kumokiri
Helyes! Javaslom még az addig adott támogatások visszafizettetését is.
Szókrakész
Pont az önmerénylő franciák mondják ezt?!?!?!
human
Nem tudom, hogy a cikk szófukarsága miatt van-e, mert itt csak a szélső jobbot említik. Hollande inkább úgy értette, hogy minden olyan ország kizárható, ami elindul egy szélsőséges irányba, ahol megszűnik a demokrácia, a jogállam. Így ez már a szélsőbalra is érvényes vagy akármilyen oldalra, ami kiírja magát az EU-ból annak értékeinek semmibevételével.
Mangu
@human: Ne vedd személyeskedésnek, kedvelem szövegeidet, de most nem értem, hogy mit akarsz közölni. Ne azt magyarázd, hogy Hollande (aki nem Európa) mit és hogy értett, hanem inkább azt, hogy te mit értesz (a saját szövegértelmezésedet nem kell más szájába adni, ez nem verselemzés). Amit ma már demokrácia alatt értenek egyesek, azt korábban anarchiának hívták (lásd az amerikai elnökválasztási cirkuszt). Az EU értékeit pedig az EU parlamenttel kezd el számba venni és nem fogsz tovább menni. A jogállam megfogalmazás pedig vicc, a hatalom alkotja a jogot és gyakorolja (jogszolgáltatás címszó alatt). A többszintű társadalom problémáját nem lehet szavakkal, azok tetszőleges értelmezésével, ilyen egyszerűen megoldani - nem virágos rét, ami ha színes, kaszálni kell és egyszínű lesz.
human
@Mangu: Megkövetlek. Valóban megelőlegeztem Hollande-nak ,hogy nem lehet ennyire szűk látókörű. A Hollande-től idézett rész alapján az volt az első gondolatom, hogy miért csak az a tagállam legyen kitiltható ahol szélső jobb oldal kerül hatalomra? Ez így hülyeség. Lehet egy országnak akármilyen oldali kormánya annak a tetteit kell nézni. Mikor mondható ki, hogy egy tagállam az EU értékeivel oly mértékben megy már szembe, hogy az nem vállalható és kezdeményezni kell a kizárását? Ez nehéz kérdés, de sajnos egyre valószínűbb, hogy ilyen döntésre szükség lehet. Ez persze nem az egyik napról a másikra történik. Ezt vizsgálat és figyelmeztetés és gondolom újabb vizsgálat előzi meg.
Abból indulok ki, hogy az EU egy közösség és meghatároz egy alap értékrendszert, amit mindenki elfogad. Aki ezt nem tartja be az nem lehet része. Mint egy baráti társaság ahol minden hónapban másnál tartják a hétvégi vacsorát. De mondjuk az egyikük kivonja magát a vendéglátás alól, de ő elmegy a többiekhez vendégségbe. De közben be-be szól a vendéglátóknak, sőt kiderül, hogy le is nyúl pár értéktárgyat és még az asszonyt is veri otthon. Na az ilyet senki nem látja már szívesen.
coni
A franciák közel voltak ahhoz, hogy Le Penn lemossa Hollande-t, de aztán észbekaptak és a lusták is leadták voksukat. Nálunk több millió magyar soha nem megy el szavazni.
lópicigáspár
Szerencsére ez bennünket nem érinthet, hisz köszönve a hatalmas pálfordulásnak, jelenleg ultrabalos kommunista kormány vezeti az országot egy kis nemzeti-keresztény maszlaggal összekenve!
Mangu
@human: Kár volt megelőlegezni, mert politikus (báb) szerintem. Ez a felvetésed: "Abból indulok ki, hogy az EU egy közösség és meghatároz egy alap értékrendszert, amit mindenki elfogad." - szerintem nagyon, de nagyon téves, mert ilyen sohasem lesz Európában.
Cicamama55
Árnyékpártként mindent szabad. A Fidesz átvisz minden törvényt az ő segítségükkel. Abban az országban, ahol a gárdisták így masírozgathatnak, mint nálunk, minden szó nélkül...Ezek arra mutatnak, hogy egy láthatatlan egyezség van köztük. Valamit-valamiért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.