Több ezer ember részvételével emlékfelvonulást tartottak szombaton Moszkvában a rendszerbíráló politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulóján. Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték, írja az MTI.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség 7500 résztvevőt említett, míg az orosz média és szemtanúk ennél jóval nagyobbra, mintegy 20 ezerre becsülte ezt a számot. A menet élén Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, a következő parlamenti választások ellenzéki csúcsjelöltje haladt. Borisz Nyemcov ellenzéki politikust, egykori miniszterelnök-helyettest 2015. február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében. A reformista politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek.

Tízezrek követelték Putyin lemondását

"Borisz Nyemcovot semmi esetre sem szabad elfelejteni" – mondta az emlékmenet egyik résztvevője, Jelena Filemonova. Hozzátette, hogy az őszi parlamenti választásoktól semmilyen változást nem remél, a lakosság csüggedt hangulatban van. "Nem felejtünk és nem bocsátunk meg" – kiáltozták a felvonulók. Néhányan "Nem félek" feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mások gyászszalaggal ellátott orosz zászlót vittek. Ezzel az orosz vezetésnek azokra a vádjaira akartak reagálni, amelyek a rendszerbírálókat hazaárulóknak, "ötödik hadoszlopnak" minősítik.

A hatóságok az emlékmenet számára csak egyetlen útvonalat engedélyeztek, amely elkerüli a gyilkosság helyszínét. Sok résztvevő ennek ellenére úgy tervezte, hogy a felvonulás után leteszi az emlékezés virágait a Moszkva folyó hídján, azon a helyen, ahol egy bérgyilkos agyonlőtte Nyemcovot.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Majd nem jó a fő cím. Csak nem Putyin lemondását, hanem Orbán lemondását követelte több 10000 ember. Na így lenne jó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
Senki sem lesz próféta a saját hazájában.
Máshol meg Putyint követelték vezérnek és a vezetőjüket Szibériába küldenék.
Dr. Felipe
Putinka elvtársnak is egyre nagyobb tüntetésekre kell felkészülni, ahogy nő a nyomor Oroszországban.
sokanvagyunk
Minden politikai gyilkosságot bízzák rá nyugodtan a "Warren-bizottságokra", majd azok kellőképpen ködösítenek, titkosítanak, elkennek - és van, ahol tüntetnek is...
preparátor
Putyin marad! Amíg ő a helyén van, addig van biztonságban Oroszország a globálnáciktól!
Mangu
@Dr. Felipe: Ezt neki írd meg, jót fog mosolyogni. Ismered te az oroszokat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.