A Palesztin Hatóság és a palesztin menekültek támogatására 252,5 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá az Európai Bizottság – tudatta a testület keddi közleményében.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott csomag a Palesztinának idén nyújtandó támogatás első részlete, amely megerősíti az unió és Palesztina hosszú távú elkötelezettségét a közlemény szerint.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az uniós támogatás a palesztinok hétköznapi életét, az iskoláztatást, az egészségügyi ellátást, a szegényebb családok védelmét, valamint az ország területén tartózkodó menekülteknek nyújtandó alapvető szolgáltatásokat támogat.

Ezek a kézzelfogható lépések segíthetik ugyan a palesztinok mindennapjait, de nem elégségesek – mondta a főképviselő. Hozzátette: a palesztin intézményeknek erősebbeknek, átláthatóbbaknak, elszámoltathatónak és demokratikusabbnak kell lenniük.

Mogherini hangsúlyozta, hogy a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán nyugvó intézményrendszer alapvető fontosságú a független és szuverén palesztin állam létrehozása szempontjából. Az unió egy független és szuverén palesztin állam létrehozásában érdekelt, amely békében és a biztonságban él Izrael Állam és más szomszédos országok mellett – tette hozzá a főképviselő.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos a Palesztinának nyújtott támogatással kapcsolatban elmondta, hogy az unió továbbra is elkötelezett a palesztinok támogatása mellett és kiáll az egymás mellett létrejövő két állam megoldása mellett.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.