Lemondott a lengyel hadsereg főparancsnokságának öt magas rangú tábornoka – erősítette meg péntek este a lengyel nemzetvédelmi tárca szóvivője, Bartlomiej Misiewicz a korábban megjelent sajtóértesüléseket. A média szerint a lemondások a nemzetvédelmi miniszter által kilátásba helyezett kádercserékkel függenek össze.

Hivatalosan nem tették közzé a lemondott tábornokok nevét, de a média úgy tudja, hogy igen komoly fejleményről van szó, hiszen köztük van a főparancsnokság vezérkari főnöke, Ireneusz Bartniak tábornok, valamint a szárazföldi haderőnem, a haditengerészet, illetve a páncélos erők és légiszállítású alakulatok parancsnoka is.

Lemondott a lengyel katonai főparancsnokság fele

Misiewicz azt mondta: a lemondásokról szóló sajtóértesülések megelőzték a tárcához hivatalosan benyújtott lemondásokat. "A katonák a sajtó közvetítésével kommunikálnak feletteseikkel" – vélekedett a szóvivő, aláhúzva, hogy "rendkívül negatív" véleménnyel van az ilyen magatartásról. Egyben sajnálkozott amiatt, hogy a lemondásokra nem sokkal a júniusban esedékes, 27 ezer lengyel és külföldi katona részvételével tervezett Anakonda-16 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlat, valamint a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt került sor.

Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform képviselője péntek reggel az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélte: a tízfős főparancsnokság öt tábornokának távozása "csak a jéghegy csúcsa", s más hivatásos katonák is távoznak majd.

Az üggyel jövő szerdán a lengyel szejm nemzetvédelmi bizottsága foglalkozik. Ennek elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője, Michal Jach "tüntetésnek" minősítette az öt tábornok egyidejű döntését. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a helyzet nem csökkenti a lengyel fegyveres erők harci készségét. "A hadseregben elég sok tehetséges, fontos posztok betöltésére képes tiszt akad" – fűzte hozzá Jach.

A lengyel nemzetvédelmi tárca adatai szerint a mintegy 100 ezer fős lengyel hadseregben a tavalyi év végén 121 tábornok teljesített szolgálatot.

A lengyel sajtóban pénteken megjelent kommentárok a lemondásokat közvetlen összefüggésbe hozzák Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter napokban tett bejelentésével, miszerint a lengyel hadseregben "nem futnak be ezentúl karriert" azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték el szolgálatukat, illetve akik a szovjet tisztiiskolákban végeztek.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Így lázadnak az elnátósítás ellen.
Biztos nem akarnak majd az oroszok ellen harcolni.
Most, hogy USA fullra nyomta Lengyelországot fegyverrel, emberrel, azt hiszi, hogy győzhet is.
Pedig pont ilyen esetben jönnének jól az orosz iskolákban szerzett tapasztalatok, ha már az oroszok ellen készülnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Így lázadnak az elnátósítás ellen.
Biztos nem akarnak majd az oroszok ellen harcolni.
Most, hogy USA fullra nyomta Lengyelországot fegyverrel, emberrel, azt hiszi, hogy győzhet is.
Pedig pont ilyen esetben jönnének jól az orosz iskolákban szerzett tapasztalatok, ha már az oroszok ellen készülnek.
lópicigáspár
Gondolom nem akarnak egy magyar mintájú diktatúrát szolgálni. A hazai vezérkarnak is rég ezt kellett volna tennie, csakhogy itt hiányzik a gerinc!
justhpeter
A lengyel honvédelem még a magyarnál is jobban teljesít.
Lepényleső
Ezzel is magunkra maradtunk,tiszti becsület van a világon,nem úgy nálunk?
gulyasgyula
@Lepényleső: LEHET HOGY BEUNTAK A NATO SEGNYALÁZSBA ..
Slade
@gulyasgyula: de te még nem untál bele a fideSS seggnyalásba!
Hari
@gulyasgyula: mindig jobb, mint Putyinét !!!
Hari
Na lám a politika beletette a lábát, a szakértelem másodlagos. Valahonnan ismerősen hangzik.
gulyasgyula
@Slade: ..Az emberi butaság határtalan csak a hülye ember látja mindenbe a fideszt ..Tudod mi az hogy katona tiszt ??? Abból is 5 tiszt .. Hátha ha ennyi már a Lenygyel vezérkar feje akkor régen rossz ..Ja soha nem voltam fideszes de már baoldali se vagyok ..
Hari !!--20.47 ... Ebben igazad van ,de ki miatt költ az ország fegyverre tulajdon képpen majdnen mindegy ...Annyi haszon van belőle hogy nem csak ránk .figyel az EU:...
Slade
@gulyasgyula: elnézést kedves Gyula, valószínűleg félre értettelek.
Hari
Úgy tűnik, hogy kelet-közép európában nem tudunk elszakadni a több évtizedes beidegződéstől, első az ideológia, másodlagos a szakértelem. Ehhez 25 valahány év sem volt elég. Ennyit a tudati rendszerváltásról. Sokkal könnyebb egy zöld beruházással ipari rendszerváltást megvalósítani, mint a fejekben lévő rossz beidegződéseket helyretenni, főleg ha a politikai vezetés ezt -valamifelé önös érdekből- nem is szorgalmazza
gulyasgyula
@Slade: ..Lehetséges , legközelebb én is jobban oda figyelek ..További jó egészséget és hideg fejet kívánok a levelezéshez ..
gulyasgyula
@Hari: ..Sajnos a rossz beidegződés szerintem sokáig megmarad ...Öröklődik ..Sok fiatal politikusnak ez fel se tűnik és nem is akarnak rajta változtatni ..Olyanok mint a papagájok ...
Mangu
" a lengyel hadseregben "nem futnak be ezentúl karriert" azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték el szolgálatukat, illetve akik a szovjet tiszti iskolákban végeztek" - egy kis módosítással itthon is alkalmazhatnánk e kijelentést - " a politikai életben "nem futnak be ezentúl karriert" azok a személyek, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték el közéleti/politikai tevékenységüket"!
gulyasgyula
@Mangu: Ez a korosztály már mind 50-év felett van , lassan mennek nyugdíjba ..A Lengyelek is tudják hogy kell ""büntetni ""...
világlátó
@Mangu: Nálunk néhány magas beosztású katonát kivittek a NATO illetve USA , Anglia vezérkari tipusu intézetébe, ahonnan hazajövet " új emberekké " váltak.Már nem számított ki hol tanult korábban, akár itthon a Zrinyi Miklós Katonai Akadémián vagy éppen a Frunzén.
A katonatiszt lehetett bár a korabeli Mszmp.tagja, a gondolkodásában a képzeletbeli hadszinteret, a feltételezett ellenség fegyverzetét, a képzettséget, a fegyverek hatóerejéhez mért harcmodort, és a katonák motivációját elemezte, - ha adott magára.Magasabb képesítése megszerzése során a harcoló, a harcbiztosító erők a háttér hadi ipar és a szövetségesek együttműködő képességével haderőszervezéssel, kiképzettség hatékonyságával foglalkozott.
Ahogy a Bundeswehr magasrangú tábornokai , úgy a hazai tábornoki kar néhány arra érdemes tagjai is időközönként olyan beosztásokba kerültek, ahol mindezt a mindennapi országvezetésben gyakorolhatták.Igaz, a NATO - ban ez láthatóbb, érzékelhetőbb volt.
Aki Moszkvában töltött néhány évet, az csak javított ezen a szemléleten.Nem a politikai azonosulás miatt mentek oda a tisztjeink.Hasznos tudást, rendszerszintű áttekintőképességet, reális képet szerezhettek a hadseregek szervezéséről, felszereltségéről, a technika legújabb vívmányait kezelő katona szellemi, akarati és jellembeli képességeinek fontosságáról.
Ha a katonát az éppen aktuális politikai - ideológiai szellemi és pártpolitikai vonulatokhoz akarjuk " szelidíteni, " , akkor súlyos hibát vétünk. A katona számára a haza védelme a legmagasabb rendű fogalom és feladat, amely felülír minden féle napi pártpolitikai cirkuszt.
A NATO tagság új helyzetet hozott. A " Haza " határai kitolódtak, a feladat is átalakúlt, már nem világos a honvédelem fogalma. Afganisztánban , ahol megégette magát a szovjet haderő, majd a másik oldal is, de mindenki, aki oda beteszi a bakancsát, nem tudom mit keresnek magyar katonák a pénzen kívül.Természetesen ismerem az " elvi " kérdéseket.
El a kezeket a katonáktól, mert elveszítjük őket.
Mangu
@gulyasgyula: Igazad van. De. Tudod, változtatni sohasem késő, míg le nem jár az idő.
Mangu
@világlátó: Ha nem ismertem volna a volt katonaságot és a jelenlegit sem ismerném, akkor még el is hinném, amit írtál, bár van benne egy-két helyálló megállapítás.
Egyébként a pillanatnyi politikai helyzet határozza meg, hogy egy katona mit tegyen, mi a szent kötelezettsége. A haza védelme a legmagasabb rendű fogalom és feladat - nem írja felül azt, hogy a hazát "külföldön kell védeni", lásd a jelenleg is folyó katonai akciókat, USA élenjáró példamutatásával.
világlátó
@Mangu: A régit én jól ismertem, persze én is láttam sok mindent, de az a miénk volt, akármilyen is volt. Én bírálhattam és bíráltam is sok negatívuma miatt, de én benne voltam elviseltem és éltem vele mikor mi adatott.
A hazát külföldön védeni? Igen a Don mellett is ez volt a helyzet. De azóta történt egy és más. Az USA élenjáró példamutatása is már a múlté. Nem vagyok eléggé tájékozott az USA néhány évtizedes / mondjuk a 2.vh.-ba belépésétől /múltjáról ahhoz hogy olyat állítsak ami nem valós,
de hajlok arra, hogy már réota szereptévesztésben van, de minimum visszaél erőfölényével , különösen a közel keleten, az arab félszigeten, és még néhány konfliktusoktól terhes vidéken. Most éppen provokálja Eszak Koreát. Azok, amilyen hülyék , képesek odacsapni és máris ég a koreai félsziget, a déli fele is.Én tehát már nem vagyok feltétlen híve az USA katonapolitikájának.De győzz meg, mert mint írom már nem foglalkozom olyan behatóan az ZSA katonapolitikájával.
Mangu
@világlátó: Az USA élenjáró példamutatását én negatívumként vetettem fel (talán nem jött ki a lényeg - folyamatos szarkeverés a világban, hogy a fegyverkezési üzlet folytatódhasson, különben tönkremegy végleg a gazdaságuk - lásd a világ legnagyobb államadósságával rendelkező ország, és vicces, de ez tartja életben a piramiselv miatt, mint a fél világot elárasztott hamis dollár, ami már kivonhatatlan, mert sorra buknának az országok). Egyébként a 2. vh. óta mindenhol csak buktak, beláthatatlan káoszt hagyva maguk mögött (kezdve Koreával és ma Irak). Nem tudom, hogy miről kellene meggyőzni. Dobd fel a témát és kapsz információt, mely alapján neked kell saját véleményedet, meggyőződésedet kialakítani.
Egyébként a magyar katonák és nem csak katonák azért is voltak meghívva az USA-ba, mert érdekelte őket, hogy hogyan oldották meg az oroszok a "bárhol" bevethető harci, harcászati eszközök kivitelezését, ami jelenleg sem megy az amcsiknak.
világlátó
@Mangu: Már egy nevezőn vagyunk. Miután már a rendszerváltoztatás óta a civil életben tevékenykedem,informáltságomat néhány ott hagyott kedves volt kollégáimtól kapom, meglehetősen megszűrt állapotban.Ma már inkább a 15. - 16 . szd.hadtörténelme foglalkoztat.
Természetesen a meggyőzésről ilyenformán már lemondok, hiszen félreértettelek.
Ami azt illeti, szinte paradigmaváltás történt a harcászat, hadműveleti művészet és a hadászat terén. Emlékezem, már 1978.-ban elhangzott az új ellenség , a terrorizmus megnevezése.
Akkor még ezt el sem tudtuk képzelni, mert mi akkor még a 4.arab-izraeli háború eseményeit elemeztük. A Dajan és társai vk.vezette " rendhagyó " háború attrakciói iránt érdeklődtünk. .A Sharon csoport kreativitása izgalomba hozott mindenkit.A fegyverek újszerű és mesteri alkalmazása is figyelemre méltó újításként hatott.
Azóta is történt sok változás , ami igen érdekes. Mindezek kihatottak a mai európai haderő kialakulására, az erők, eszközök teljes átcsoportosítására. Ma mégis egészen mást látunk.
Szíria, Irak, mint a lejobban vert két ország sajátos háborúja mégis olyan helyzetet teremtett, ahol megáll a tudomány.Ugyan mit lehet tenni az IS. vagy a Boko Haram ellen?
Mint ha totálisan kiszolgáltatottak lennénk, megjegyzem azok is vagyunk.Gondolj csak a biológiai harceszközökre. Mit érnek már a páncélos hadtestek, a gépesített hadosztályok, amikor az ellenség nem hasonló méretű, erejű harcoló csapatokkal áll szemben?
Az ellenség már nem a hadszinterek kiválasztásával, berendezésével , hanem aljas, alattomos módon,teljesen álcázott turistaként, képes világvárosokat mérgezni, egészségügyi katasztrófát okozni.Átjáróház lett a világ, bár sokan korábban is annak használták.Ugyanakkor látom, az oroszok olyan páncélosokat készítettek, amilyent korábban csak a sci.-fi irodalomban láttunk.
Nem vagyunk az ügy végén. Még sok meglepetést hoz a holnap.A migrációs válság tovább mélyül, a világpolitika eszköztára már megint kiüresedett, marad a háború.Ki az ellenség?
Mangu
Hadtörténeti ismereteim alapján állítom, hogy 6000 évet visszatekintve az ember mentalitása nem változott csak az eszközei. Megoldás mindenre volt, van és lesz "ideiglenesen", csak félre kell tenni az álhumánus szemléletet.
Ugyan mit lehet tenni az IS. vagy a Boko Haram ellen? Veszett kutyának furkósbot való. Ki kell őket irtani oly módon, ahogy ők teszik másokkal. Persze ez azoknak nem tetszik, akik még nem tudják mit jelen az életért való küzdelem, jóllakottan, TV mellett ülve sörözve jó-pofiznak a világban végbemenő tragikus eseményeket szemlélve - a terrorista is ember és vannak jogai. Hát ezért van minden szemétség.
Ki az ellenség? Mindenki, aki felül a politikai manipulációknak és nem veszi észre, hogy az ő bőrére megy a játék, bármely oldalon is van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.