Tojással dobálták meg az orosz nagykövetséget vasárnap Kijevben a Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátását követelő tüntetők.

Ukrán sajtójelentések szerint több mint ezren gyűltek össze a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén, hogy követeljék a két orosz újságíró meggyilkolásában való bűnrészesség vádjával orosz bíróság elé állított ukrán helikopterpilóta szabadon bocsátását, továbbá az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok teljes megszüntetését.

Tüntetők tojással dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget

A tiltakozás résztvevői a főtérről az orosz nagykövetséghez vonultak, ahol – a 112 Ukrajina tévécsatorna helyszíni tudósítása szerint – a diplomáciai képviseletet tojásokkal dobálták meg, de repült kő is az épület felé. A követségi épület legalább egy ablaka betört, a tüntetők közül többen átmásztak a kerítésen.

A demonstrálók ukrán zászlót tűztek a nagykövetség kapujára, valamint egy akasztófán lógó, Vlagyimir Putyin orosz elnököt mintázó bábut is felállítottak, amelyre azt írták: gyilkos. Állítólag orosz zászlót is égettek, de ezt ukrán sajtójelentések nem erősítették meg.

A helyszínen a közrendet biztosító rendőrök nem reagáltak a tojásdobálásra. Később a rendőrség egyik szóvivője a tévécsatornának azt mondta, hogy a demonstrálók nem tettek jelentős kárt a diplomáciai épületben.

Ukrán portálok az incidenssel kapcsolatban arról adtak hírt, hogy vasárnapra virradó éjjel ismeretlenek tűzijáték-rakétákat dobtak be a kijevi orosz nagykövetség hátsó udvarába. A követség őrei két figyelmeztető lövést adtak le. Az ukrán rendőrség garázdaság miatt indított eljárást, Moszkva pedig máris jegyzékben tiltakozott az ukrán külügyminisztériumnál.

Tüntetők tojással dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget

Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő – akire az orosz ügyész 23 évi szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetés kiszabását kérte – ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon. A dél-oroszországi Donyeckben folyó tárgyalást a bíró váratlanul március 9-re napolta el.

A 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, azaz ő adta meg bajtársainak a koordinátákat a tévések tartózkodási helyéről.

Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak. A pilótanőt egyébként még tiltott határátlépéssel is vádolják Oroszországban.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mangu
Tudhatta, hogy mit vállalt. Örüljön és örüljenek, hogy élve megúszta. Majd kicserélik idővel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.