A szombati parlamenti választáson a felvidéki magyarok jelentősen alacsonyabb arányban mentek el voksolni, mint a szlovákok, ez okozta a magyar voksokra számító pártok és közülük leginkább a Magyar Közösség Pártja (MKP) korábbinál gyengébb szereplését – elemezte a választás eredményeit Öllös László politológus.

"Ez (az alacsony választási részvétel) az MKP-t, amely szinte kizárólag magyar szavazatokból él, különösen sújtotta" – hangsúlyozta. Rámutatott: a két, magyar szavazatokra számító párt, az MKP és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt közül a magyar lakosság körében az MKP világosan nyert, de ez kevés volt ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe.

"Sokkal nagyobb mozgósítási képességre volna szükség, de ez most hiányzott" – jegyezte meg, rámutatva: a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest az MKP abszolút számokban vesztett néhány ezer voksot, de választói magját megőrizte, és ha választóinak részvételi aránya meghaladta volna a szlovák választókét, a párt minden bizonnyal bejut a parlamentbe.

A két, magyar szavazatokért küzdő párt viszonylatában a politológus elmondta: a szombati voksoláson a Most-Híd előző eredményeihez képest az MKP-nál is több szavazatot veszített, ami képviselőik számában is megmutatkozik, ráadásul magyar képviselőik aránya is romlott. Bugárék 11 parlamentbe juttatott képviselője közül hét a magyar lesz. "A Most-Híd lefelé tartó pályán van, a második parlamenti választáson rosszabb eredményt ért el, mint az elsőn, és most a harmadikon még rosszabbat, mint a másodikon" – mondta Öllös László.

A voksolás után kialakult erőviszonyok azt mutatják, hogy amennyiben nem Robert Fico alakítana kormányt, hanem a legtöbb voksot szerzett ellenzéki párt, a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), akkor csak egy olyan hatpárti koalíció létrejöttére van elvi esély, amelynek a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is része lenne. Egy ilyen koalíció lehetőségéről Bugár Béla azt mondta: azt nagyon nehezen lehetne megmagyarázni a választóiknak, ugyanakkor hozzátette: semmi sem megmagyarázhatatlan. 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
Szlovákiai magyarok többsége vegyes házasságban él.
Dr. Felipe
Még mindig nem jöttek rá az elvtársak, hogy amelyik pártot a g..i támogatja, az megy a levesbe elvtársak. Ez így volt Romániában is.
namihami
Attól, hogy szlovákiai magyar, attól még nem kéne hülyének nézni.
A Gazda és haverjai megint tökön lőtték magukat, mert azt hitték, hogy elég nekik a pofájukba vágni, hogy ""Magyar vagy"".
Ez igaz, magyar, de nem hülye.
És ezt a Most-ra való nagyobb arányú szavazással bizonyították is.
A fiúk pedig ismét díszmenetet vágtak ki a lóf@szhoz történő házhozmenetel céljából.
javit
Újabb Nemzeti Nagy Magyar csuti ,Siker,csak azt nem baxxa szét,amivel nem találkozik.

Bár szerintem ,azt is.
papa.49
Nem kevesen mentek szavazni csupán leszarták a csutifélkegyelmű mkp. ez csak nem a régi magyar kommunista párt, mert annak igen rossz ázsiója van ott is!!!
SAVANYÚ A SZŐLŐ ELVTÁRSAK))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.