A csendőrség és a rendőrség erőinek hangsúlyos jelenléte mellett kezdődött el Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás.

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél a megemlékezés meghirdetett időpontjában több ezren gyülekeztek, akiket a parajdi fúvószenekar indulói szórakoztattak. A tüntetők elsősorban székely zászlókat és településneveket jelző táblákat hoztak magukkal, de egy transzparens a merényletkísérlettel vádolt kézdivásárhelyi férfiak képét mutatta, azzal a román és angol nyelvű felirattal, hogy "vád: terrorizmus, bizonyíték: magyar". Az emlékmű mellé állították fel a Romániából kitiltott Szávay Istvánnak, a Jobbik alelnökének az életnagyságú képét.

A rendőrség a Székelyföld felől Marosvásárhelyre tartó autóbuszok mindegyikét leállította, és az autóbuszvezetőknek nemcsak a személyi okmányait, hanem a telefonszámát is elkérte – értesült az MTI a helyszínre tartó tiltakozóktól. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy távolítsák el a székely zászlók rúdjának a hegyes végződését.

A megemlékezés keretében beszédet mond Izsák Balázs, az SZNT elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, valamint Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője, Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, illetve José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt képviselője.

A résztvevők kiáltványt fogadnak el, amelyet Maros megye prefektusának adnak át.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.