Megnyitották a nagyközönség előtt Bukarestben szombaton a Primaverii (Tavasz) palotát, amely csaknem negyedszázadon keresztül Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor és családja otthonául szolgált.

A több mint 15 ezer négyzetméternyi parkosított telken található, 80 helyiségből álló, moziteremmel, és úszómedencével felszerelt palotát 1964-65-ben építették, a berendezéséhez felhasznált mozaikokat és csillárokat a diktátor meglehetősen műveletlennek bizonyult felesége, a rendszer propagandagépezete által mégis vegyész doktorrá, akadémikussá, "nemzetközi hírű tudóssá" avanzsált Elena Ceausescu maga választotta ki.

Megnyitották a nagyközönségnek Ceausescu palotáját

Arról már a diktátor házaspár kivégzéséhez vezető 1989-es forradalom napjaiban is fogalmat alkothattak az emberek (a televízió jóvoltából), hogy milyen kétes ízlésű luxusban lakott a kommunista pártvezér és családja: a fürdőszobák csaptelepeitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszeiig mindent arannyal vontak be, a falakon híres román festők munkái sorakoztak.

Bár a palota egy részét feldúlták az önkényuralom ellen utcára vonult forradalmárok, az épület berendezésének nagy részét mindmáig megőrizték: a Primaverii palota ugyanis a protokollépületeket kezelő állami hatóság gondozásába került. Azóta csak néhány külföldi küldöttséget szállásoltak el itt, és a román kormány sem igazán tudja, mit kezdjen az épülettel, amelynek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül. Néhány éve megpróbálták értékesíteni, de sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rá.

Az épület mostani megnyitását Victoria-Violeta Alexandru, a Ciolos-kabinet által újonnan létrehozott nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője kezdeményezte, a "múlttal való megbékélés" és a kormány által meghirdetett "nyitottság és átláthatóság" szellemében. Egyelőre nem tudni, meddig lesz látogatható a volt diktátor bukaresti palotája, de a megnyitón tapasztalt óriási érdeklődés nyomán a hatóságok hajlanak arra, hogy állandó múzeumként, Bukarest egyik idegenforgalmi látványosságaként működtessék.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
@Feraj49: A bukás után. Had lássák a fideSS birkák, hogy mihez asszisztáltak.
vadnarancs
Jól nézd meg csuti! Hamarosan a tiédet is belülről nézi a nép!
feleselek
Néhány év mulva orbán palotája és uradalmai is látogathatók lesznek...
lampa laz
...és akkor láthatjuk majd kuszaszem által bevásárolt műkincseket is
fekete
Mind ilyen ingyen elo,tolvaj.Hiaba nyaljak Hollywoodot!
Desischado
Ez egy undormány. Nyomorék egy ízlése volt a banyának. Engem viszont inkább orbán basi palotája érdekelne!
Borsodi
Szobrot mikor állíttat magának .A stadionok elé esetleg Felcsútra.
Feraj49
@soljanka: hát lehet válogatni,a Bp-i,as "komondoros tanyasi" a Tokaj vidéki,vagy a Romániai között.Kinek melyik van "közelebb " !
Pestilence
Ajánlják fel a Viktornak. Biztos megfelelne ez a borzadály a kényes izlésének, és biztos pénze is lenne rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.