A magyar miniszterelnököt az egykori olasz diktátorhoz, Benito Mussolinihez hasonlítja egy horvát lap. 

Horvátország válaszúton, Orbánt vagy Merkelt követi címmel jelent meg vezércikk a Vecernji List című horvát napilapban pénteken, a Die Welt című konzervatív német lap pedig interjút közölt Dora Bakojannisz volt görög külügyminiszterrel, aki bírálta a magyar kormányt.

Jobboldalibb az Európai Néppártnál

Silvije Tomasevic, a legolvasottabb horvát lap római tudósítója szerint Horvátországnak választania kell, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt vagy Angela Merkel német kancellárt követi. A szerző úgy véli, hogy Angela Merkel német kancellár kereszténydemokrata és "a középhez közelebb álló, mint a jobboldalhoz", Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszont "jobboldalibb az Európai Néppártnál", és "közelebb áll az egykori nemzetiszocializmushoz". Tomasevic úgy véli: "Orbánra még nem mondták ki, hogy a nemzetiszocialista eszméket követi, de az olyan lépései, mint a vállalatok államosítása (nagyban) és nemzeti érdekek kihangsúlyozása nem áll messze attól, amit Benito Mussolini tett Olaszországban".

A szerző szerint Orbán Viktor a karrierje elején a modern demokratikus társadalom eszméit vallotta, majd 2010-es megválasztása után megváltoztatta politikáját. Módosította az alkotmányt, hogy hazafias és konzervatív elemeket vigyen bele – írta a szerző, egyúttal hozzátette: "katolikus hagyományokról beszél, de amikor keresztény módjára kellene viselkednie, például a menekültválságban, gyűlöl mindent, ami idegen".

A lap tudósítója szerint a magyar kormányfő "államosította a vállalatokat, elveti a NATO politikáját, és Putyin Oroszországához közelít, valamint különösen kiélezte kapcsolatát az Európai Unióval".

Tomasevic a vezércikk végén is felteszi a kérdést, hogy Horvátország Angela Merkel vagy Orbán Viktor politikáját követi-e. Szerinte ez kiderül abból, milyen gazdasági lépéseket tesz a kormány a jövőben, államosítja vagy privatizálja-e a vállalatokat.

"Magyarország csak a markát tartotta"

A Die Weltben közölt interjúban Dora Bakojannisz volt görög külügyminiszter, a konzervatív, ellenzéki Új Demokrácia párt politikusa azt mondta, hogy az "olyan országok, mint Lengyelország és Magyarország, tartották a markukat", amikor az EU elsősorban gazdasági hasznot hajtott nekik, most viszont "a budapesti és a varsói kormány már nem emlékezik az európai szolidaritásra".

Ennél is rosszabb, hogy Magyarország és Lengyelország "mérgezi a légkört a gyűlölet veszélyes retorikájával" – tette hozzá.

Dora Bakojannisz kifejtette: amennyiben "az olyan emberek, mint Orbán Viktor" továbbra is megtagadják a szolidaritást, akkor "Európának is meg kell vonnia a szolidaritást Budapesttől, és el kell törölnie a pénzügyi segítséget".

"Nem lehet válasz nélkül hagyni, hogy Orbán akadályoz egy európai megoldást" a menekültválságra – mondta Dora Bakojannisz, aki 2006-2009 között volt Görögország külügyminisztere.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A cikk írója teljes mértékben világosan látja orbán kártékony tevékenységét az Unió egészére. Igaza van, hogy ezt szankcionálni kell és kezdeti lépésként el kell zárni a pénz csapokat. Aztán jöhet a többi. Orbánt lázításért, korrupcióért, simán az EU bírósága elé kellene állítani!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@pbalage: Hat igen,...:o)) Bollywood... tenyleg talalo...:o))
1magyar
@Jozefina: Nagyon hülye vagy! Orbán volt az egyetlen aki felfogta, hogy nem kell eladni az országát, Európát. De a többi országban sem a nép akarja hanem az uniós vezetők árulnak el bennünket.
libellle
@1magyar:tegnap 21:28 Vezéred már felépitette a keritést és a gyilkos abdeslam mégis 2x volt Magyarországon. Söt odarendelte a másik 3 vagy 4 terroristát és onnét vitte el öket Franciaországba. Milyen védelemröl beszélsz. Na arröl pedig ne is beszéljünk, hogy nagy magyar kereszténykedés ( ezt is az elmezavarodott orbán találta ki), mert az bizony nagyon nem létezö ott..
karma1
@1magyar: Kedves, lecci nagyon gyorsan vegyel vissza, es kerj bocsanatot @Jozefinatol, mert senkit nem hulyezunk le ezen az oldalon, hanem a CIKKEL kapcsolatos velemenyunket mondjuk el...

Egyenlore hos vezirunk pavatancol Merkelnel az unios penzekert, es otthon meg megjatssza a szabadsaghost, az orszagvedot...
Kozben nala nagyobb bajt senki sem hozott a sajat nepere: ugy utaztatta at az embereket az orszagon, hogy nem regisztralta oket, igy az esetleges terroristakat se szurte ki.

Kozvetve orban hulyesegenek is volt koszonheto, hogy a tegnap elkapott szir terrorista Magyarorszagon keresztul jutott Franciaorszagba...
Merkel nem tehetett mast, mint a Magyarorszagon allati korulmenyek kozott tartott menekultek elott megnyitja a hatarait, kulonben mar a Te hazadban is 5 szir csalad lakna.
Azt meg jol jegyezd meg, hogy a fing kerites ennyi ember ellen losz@rt se er.
A vezir tehat kidobott rengeteg penzt hiabavalosagokra, es tegnap tapsikolt, hogy milyen jo, ujra van hatarvedelmunk.
Mintha nem o oszlatta volna fol a hatarorseget 2010-ben...
Kiszamithatatlan, dilettans, hatalommanias, skizofren egyed, aki a szakadekba vezeti az orszagot, benne Teged is, de mire eszreveszed, hogy mit tett Veled, keso lesz...Ugyhogy tapsikolj neki nyugodtan, tiszta erodbol, de masokat ne sertegess ezen az oldalon, mert Veled sem teszik.
telegdilaci
Én sem adnék neki egy centet sem süljön meg a saját zsírjában akkor is ekkora pofája lenne az Unió ellen, ha nem kapna egy fillért sem! Éppen tegnap olvastam hogy tavaly 560-milliárd Ft-hitelt vettünk fel az EU-tól,mert nem kaptunk meg minden támogatást,és valamiből pótolni kellett! Egyébként nagyon gusztustalan oda szarik ahonnan eszik,de mit lehet várni a fajtájától! de erről a hitel felvételről miért nem csinálnak reklámot hogy hol tartanánk,az EU pénzek nélkül!,
silber13
@1magyar: márc.20., 10 .19.-re: "Fékezzétek nyelveteket!" Ez 100%-ban rád vonatkozik. Amúgy meg, hogy ki mondta, keress utána.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.