Emberi hiba, konkrétan a robotpilóta kikapcsolása, a gép pilótái között a kézi vezérlés közben kitört konfliktus okozhatta március 19-én a FlyDubai légitársaság utasszállítójának katasztrófáját Rosztov-na-Donuban – írta hétfőn a gép fekete dobozainak vizsgálatában részt vevő szakértők következtetéseire hivatkozva a Kommerszant című orosz napilap.

A lap szerint az FZ981-es járat kétszer kísérelt meg leszállni automata üzemmódban, amit a szélvihar megakadályozott, és a pilóták harmadszorra a kézi vezérlés mellett döntöttek. Ez után egymásnak ellentmondó, egymást kizáró utasításokat adtak a gépnek, amely ezért lelassult és meredek szögben a talajnak csapódott.

A Kommerszant informátora tudni vélte, hogy pilóták veszekedtek és az utolsó pillanatokban pánikba estek. Hasonlóan értesült a Rosszija állami tévécsatorna is.

A Kommerszant szerint egyelőre nem sikerült megállapítani azt, hogy melyik pilóta pontosan milyen manőverek végrehajtására törekedett.

Artur Muradjan, az orosz Államközi Légiközlekedési Hivatal elnökének asszisztense a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a gép fekete dobozainak hivatalos vizsgálata még nem zárult le, folyik az adategyeztetés és a pilóták hangját rögzítő felvételek elemzése. Muradjan a sajtóértesüléseket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, és hangsúlyozta, hogy a katasztrófáról sem a Kommerszant, sem más sajtóorgánum nem kapott hivatalos tájékoztatást.

Elmondta, a vizsgálat előzetes eredményét egy-két héten belül teszik közzé.

A FlyDubai légitársaság Boeing 737-800-asának balesetében 62-en vesztették életüket.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Összevesztek a pilóták, ezért halt meg 62 ember

na, akkor a légitársaság hatalmas kártérítést fizet...akár be is zárhatnak...
Főlökött
Az érdekes az, hogy lezuhanás előtt, már égett a gép. Hacsak ki nem ment bagózni az egyik pilóta a szárnyra és annak fényeit lehetett látni, akkor tán más gond adódott, azon nemes szerkezeten.
Összevesztek a dübörgő gazdaság számain szerintük. Ez a köz számára beadható magyarázat.
Szeparepa2
Azért az eléggé durva, hogy a világ egyik légjobb légitársaságánál ilyen előfordulhat. Nigériai, bolíviai és hasonló kaliberűnél még nem lenne annyira meglepő, de az emírségeki légitársaságok a világ legjobbjai között vannak, mint ahogy az ország a világ leggazdagabbjai között van ugyebár...
Mangu
@Szeparepa2: De a szakértelmet nem mindig fizetik meg fizetik meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél