Varsóban, valamint több lengyelországi városban is a magzat védelméről szóló törvény szigorítása, azaz a tervbe vett teljes abortusztilalom ellen tüntettek vasárnap, s a baloldali párt, a Razem (Együtt) szervezte tiltakozások a püspöki karnak az élet védelmében kiadott felhívására is reagálnak.

A szejm varsói székhelye előtt a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, Krakkóban mintegy kétezren gyűltek össze, a tüntetők többek között az Abortálni a kormányt feliratú transzparenseket viszik, s egyházellenes jelszavakat is skandálnak.

Vasárnap a lengyelországi templomokban a szentmiséken a lengyel püspöki kar felhívását olvasták fel, mely az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza.

A tüntetők arra is reagálnak, hogy a lengyelországi életvédő egyesületek nemrégiben kidolgoztak egy törvényjavaslatot, mely teljességgel tiltaná a terhességmegszakítást, ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtaná. Beata Szydlo kormányfő csütörtökön közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Hasonló állásponton van Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.

A lengyel házelnöknek átnyújtott, de általa még be nem jegyzett törvényjavaslat parlamenti előterjesztéséhez 100 ezer aláírás szükséges, ezeket várhatóan a napokban kezdik el gyűjteni.

A tervezet megszüntetné az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény azon előírásait, melyek szerint az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

Azokban az esetekben, amikor az anya életmentő kezelésre szorulna, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbá is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek kockázatosak lennének a baba egészségére és életére nézve.

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek: nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget. Életvédők egy része azonban nem ért egyet a törvényjavaslat azon előírásával, mely büntetést feltételez a terhességmegszakításon túleső nők számára.

Kommentárok szerint ezt az előírást ellenezné a parlamenti többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek egy része is, így – ha sikerül az előterjesztést parlament elé vinni – a szavazási eredmény jelenleg bizonytalan.

Az abortuszt tiltó törvényjavaslat mellett vasárnap újabb tiltakozásokat váltott ki a lengyel alkotmánybíróság helyzete is. Az utóbbi időben rendszeresen kormányellenes tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ezúttal a nyugat-lengyelországi Wroclawba hívta össze támogatóit, akik a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, a KOD vezetése szerint 15 ezren gyűltek össze.

Csütörtökön a kormányzó PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski az alkotmánybírósági válság megoldásáról tárgyalt az ellenzéki pártok elnökeivel, ezt követően bejelentette: a patthelyzet megoldása érdekében a szejm új alkotmánybírósági törvény kidolgozásához kezd hozzá. A fő ellenzéki erő, a Polgári Plaform azonban szkeptikusan viszonyult Kaczynski kezdeményezéséhez.

Hétfőn Lengyelországba látogat a jogállamiság működését, az emberi jogok tiszteletben tartását ellenőrző nemzetközi szervezet, az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland, kedden pedig az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans. Mindketten az alkotmánybíróság körül kialakult helyzetről tárgyalnak majd a lengyel vezetőkkel. Jagland emellett a lengyel közmédia működését átalakító új szabályokról is megbeszélést folytat a kormányzattal.

Szerdán egyébként a brüsszeli Európai Bizottság ismét foglalkozik az új PiS-kormány által bevezetett új alkotmánybírósági szabályozással. Ez az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság szerint csökkenti a bíróság munkájának hatékonyságát és aláássa a lengyelországi demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Úgy kell a polyákoknak.
Láthatták volna, hogy mi van, ha egy despota kerül hatalomra és mégis beválasztottak maguknak a szejmben. Ráadásul 100%-ban.
Ha megvette, hadd vigye.-mondhatnánk.
Csal azokat a szerencsétlen nőket sajnálom, akiknek ott se lesz pénzük külföldön elvetetni és ezért jönnek a különböző házipraktikák és az azzal járó meddőség, mérgezés, halál.
verum
@namihami: - akkor nekünk is úgy kell, hiszen nálunk is despota lett beválasztva a hatalomba.
namihami
@Szókrakész: Te még olyanról nem hallottál, hogy egy nő, akármilyen biológiai vagy családi ok miatt (pl. várhatóan beteg gyerek vagy eltartási, anyagi gondok) nem akar, nem tud felelősséggel vállalni gyereket? Tudatos szex mellett is teherbe eshet valaki, erről egy orvossal bővebben értekezhetsz.
Ezek a részeg, drogos képek hogyan kapcsolódnak egy család gyerekvállalásához?
Sőt, horribile dictu, még azt is merem mondani, hogy egy ilyen, általad közölt kép mellett, készült gyerek inkább ne jöjjön világra.
20-50-100-500 évvel ezelőtt is voltak nem várt, nem kell gyerekek, és a nők akkor is mindent megtettek ellenük, csak akkor komolyabb volt az esély, hogy abba még bele is haljanak. Ez jobb lenne?
És legvégül, amitől a bicska kinyílik a zsebben. Van egy elmebeteg párt (KDNP), amelyik még azt is kitalálta, hogy a nő szülje meg az általa nem kívánt gyereket, akit majd az állam örökbe ad (Harrach-Rétvári duó). Te hallottál már ekkora orbitális baromságot? Kényszeríthetnek erre egy nőt?
Inkább örüljünk, hogy sok esetben legalább a nőknek több esze van, mint nekünk pasiknak. És még ráadásul bátrabbak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.