A cukorbetegség "fékevesztett" előretörésével kell szembenéznie a világnak, ma már ugyanis majdnem minden 11. embert érint a betegség – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős.

Fékeveszetten tarol a cukorbetegség

"A diabétesz csendben meghúzódó betegség, ám jelenleg fékevesztetten tör előre és ezt muszáj megállítanunk" – szögezte le Etienne Krug, a WHO illetékese. "Képesek vagyunk megállítani és tudjuk is, hogy mit kell tenni; nem hagyhatjuk, hogy a betegség tovább törjön előre, mert óriási hatással van az emberek egészségére, a családokra és az egész társadalomra" – idézte a szakembert a BBC News.

A magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtagamputáció és a szülési komplikációk kockázatát.

A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben.

Az 1980-as években a gazdag országokban volt a legmagasabb a cukorbetegek aránya, ma már azonban az alacsony- és közepes jövedelmű országokat sújtja leginkább a betegség.

Krug szerint mivel ezeken a területeken él a világ népességének döntő hányada, ezért a mutatók várhatóan tovább fognak emelkedni, hacsak nem születnek drasztikus intézkedések a diabétesz megfékezésére.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Van egy barátom, a Rita.
Ő nagyon nagy harcos, három gyerek anyja, minden nap vadmacskaként védi a gyerekeket.
Nincsen sok pénze, 86 ezer forintból gazdálkodik havonta.
A Rita nem hülye, minden nap enni kell adni a gyerekeknek, iskoláztatni, villanyt, internetet befizetni, de megoldja.
Viszont nem tudja máshogy megcsinálni, csak úgy, hogy állandóan csak kalácsot meg puffasztott tésztákat ad a gyerekeknek.
Pedig óriási harcos ő, és ha kaját kell szerezni, akkor felpattan a biciklire és képes órákat tekerni egy darabka húsért.
Mindig igyekszik megoldani, de sajnos már cukrosak a gyerekek.
Hát így megy ez.
Én akkor is nagyon tisztelem a kitartásáért.
A múltkor azt mesélte, hogy volt két kiló krumplija, de már egész héten krumpli volt enni.
Felpattant a biciklijére, tekert tíz kilométert, hogy elmenjen a barátnőjéhez és elcserélhesse lisztre meg két tojásra a kis motyóját, hogy túrós tésztát tudjon adni a gyerekeknek.
Le a kalappal a Rita előtt.
A gyerekek természetesen cukrosak.
Nincs más választásuk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ila51
@36: dettó , mi is ilyen ideális indítást kaptunk , még a mai napig pedig 65 vagyok lázas sem voltam
Rumcájsz
A sok mesterséges anyaag bevitele tehet róla. Minden szart belekevernek az élelmiszerbe, hogy nagyobb, ízletesebb legyen. Rengeteg génmanipulált húst és mást árulnak...
Mi nem leszünk génmanipuláltak, ha ilyen ételeket eszünk?
vonotok
Sok mindenben igazatok van, de az embernek ott van a lába!! Naponta csak 15 perc intenzívebb séta, szénhidrát mentes vacsora, és már valamit tettem magamért.
Tudom, mert 16 éve vagyok ennek a rohadt betegének az élszenvedője.
1magyar
Ez a sok előrecsomagolt kaja, műkaja valami borzalom. A legolcsóbb a lisztből készült étel, nyilván az emberek nagy része ezt eszi.Mozgáshiány, mert a rohanó élet miatt aki dolgozik "bedobja" a gyerekét a kocsiba és szállítja, egyedül nem lehet elengedni mert nincs biztonságban.
A mindennapi testnevelés óra ezért jó, ha mást nem is csinálnak legalább sétáljanak egy csendesebb utcában, már az is jó.
Nil
HA az ember tudja milyen konfliktus helyzet/lelki ok okozza a cukorbetegséget, akkor az a csoda hogy van még ember aki nem cukorbeteg
kukac50
Nagyban a kormány hibája! Nem elegendő pénzt lehet keresni a megélhetéshez,de a számlák fizetése után már csak egészségtelen kajára telik.
Napi ezer forintból 3- 4 személyre 3 x ennivalót adni nem egyszerű dolog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.