Élesen bírálták a hét végén Angela Merkel német kancellárt a szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki és kormánypárti oldaláról is a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás miatt.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unión (CDU) kívül a Bundestag valamennyi pártja jelezte fenntartásait a EU-Törökország megállapodással szemben.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ugyan nem ellenzi a tárgyalásokat Törökországgal, de "veszélyes függő viszonyba kerülni Ankarával", és a "nem szabad reagálni a fenyegetésekre".

Úgy vélte, az EU-Törökország megállapodás hozzájárult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödéséhez, pedig nem is a menekültválság közös kezeléséről között egyezség miatt csökken a Németországba érkező menedékkérők száma, hanem a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt.

Mindenki Merkelt bírálja

"A munkát mások végezték el, kizárólag Ausztria és a balkáni országok döntéseiből profitálunk" – mondta Horst Seehofer. Hozzátette, hogy Bajorország akár rendőrökkel is kész segíteni Ausztriának az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágó biztosításában, hogy semmiképpen ne ismétlődjék meg a tavalyi menekülthullám.

Hasonlóan vélekedett Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Der Spiegel című hírmagazin hét végi számában megjelent interjúban, amelyben kiemelte, hogy "legjobb esetben is csak az igazság fele" az, hogy az EU-Törökország megállapodás miatt apad a menekülthullám.

A menedékkérők száma azért csökken, mert "lezárták az utat a Balkánon, Törökország pedig gondoskodik arról, hogy kevés hajó induljon el a tengeren" menedékkérőkkel Görögország felé. A csökkenés oka "úgyszólván Orbán és Erdogan kombinációja", amely azonban az utóbbi napok folyamatai alapján "nagyon csalóka fordulatot" idézett elő – mondta Sigmar Gabriel.

Pártja egyik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Welt am Sonntagnak azt mondta: az SPD elvárja a kancellártól, hogy "ne lapítson Erdogan előtt", hanem tartassa be a megállapodás előírásait. Hangsúlyozta: nem szabad "engedményt adni az európai értékekből", és "a kancellár felelőssége, hogy a megállapodás működjön".

Hozzátette, hogy Angela Merkel "menekültpolitikája központi tartóoszlopává tette a Törökországgal kötött megállapodást", amely az SPD számára mindig is csak egy alkotóeleme volt a menekülést kiváltó okok megszüntetésére összpontosító szélesebb körű politikának.

A CDU/CSU mindig is ellenezte Törökország uniós tagságát, Angela Merkel és társai "kiszorították Törökországot és megtorpedózták közeledését", most azonban a kancellár "meghajolt Erdogan előtt", ezért súlyos nyomás alá kerül saját pártjában, ha összeomlik a megállapodás – mondta az SPD-s politikus.

Visszafogottabban fogalmazott az SPD legnépszerűbb politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki a Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában megjelent interjúban azt mondta, hogy "most a török térfélen van a labda, Ankarának kell megmondania, hogy miként tervezi rendezni a nyitott kérdéseket".

A Bundestag ellenzéki pártjai viszont élesen bírálták a kancellárt. A Zöldek egyik társelnöke, Cem Ödzemir a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a megállapodás zsarolhatóvá tette az EU-t, és ezért Angela Merkelt terheli a "felelősség meghatározó része".

A nagyobbik ellenzéki párt, a Baloldal társ-frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy összeomlik az EU-Törökország megállapodás. Az összeomlás "természetesen Merkel kudarca" lenne, és megmutatná, hogy "végzetes politikájával elszigetelte magát Európában".

Sahra Wagenknecht hozzátette: Recep Tayyip Erdogan török államfő Angela Merkel miatt érzi úgy, hogy annyira megerősödött, hogy "megtiporhatja az emberi jogokat és fokozatosan iszlamista diktatúrává alakíthatja át Törökországot".

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok a többi között a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában mutatkoznak, Recep Tayyip Erdogan azonban május elején bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harcra vonatkozó török törvény módosításáról.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
Merkel egy igaz ember, aki az ellenkezőjét mondja az lelketlen gazember, mert nem érti meg és nem érzi át a háború elől menekülők küzdelmét az életben maradásért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
BPJ
Ha mindenki Merkel volna a világon, milyen lenne a világ?
Ha mindeni orbán lenne a világon, milyen lenne a világ?
Inkább a segíteni akaró Merkel, mint a gonosz törpe orbán!
Peller Anikó
@BPJ: egyik sem rajtunk akar segíteni, a mekergetel a szelfis szerettei hordáján, a bán meg magáns bandáján.
F_Viktor
@amaramaistanna: Írod:
"Semmi kétség egyesek már nem tudnak a sötét bugyorból kiszabadulni szellemileg..."

Vagyis a Habony-művek kihozta belőlük az állatot!
Eriksson
Itt megy a szócsere, hogy így szegény menekültek, meg úgy emberbarát Merkel, de az senkinek nem jut eszébe, hogy pont ezekkel a "szerencsétlenekkel" van legjobban kiszúrva. Mert hiába a jó vagy rossz szándék, mindenképpen a vándorlók szívják a taknyot. Ők azok, akiket árucikknek tekintenek, mint a vágómarhákat terelgetik ide-oda őket, az európai álhumanitárius, áldemokratikus erők kénye kedvére. Még az is humánusabb volna velük szemben, ha egyszerűen nem engednék vándorolni, hanem letelepítenék őket valahol, ahol szépen kivárják sorsuk jobbra fordulását.
És nem felforgatni fenekestől a jobb sorsra érdemes összes földlakó életét.
De úgy látszik, vannak akik bármit megengedhetnek maguknak a befolyásuk, pénzük révén. Nem számít, hogy mennyi az áldozat, csak a játszma folyamatában ne legyen fennakadás.
Szókrakész
@amaramaistanna: Na itt bizonyítottad, hogy ki az olvasatlan, tájékozatlan, primitív.

De nem bántalak érte.
Neked csak ennyit adott a Jó Isten.
Ezzel kell élned.
De azért ne terjeszd!!!
Szókrakész
@amaramaistanna: A sötétség önmagában nem bűn.
Csak akkor válik azzá, ha másra is rá akarod erőltetni.
Ezért ne erőlködj.
Nem mindenki születik korlátoltnak.
Az hogy te leragadtál franciskánál, bizonyít mindent.
Csak így tovább!

Hajrá a Pitch Black!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.