Magyarországot hozta fel példaként arra, hogyan kell megállítani az illegális bevándorlást, Milos Zeman cseh államfő szerdán egy lakossági fórumon a közép-morvaországi Olmützhöz (Olomouc) közeli Cernotínben.

"Bár Magyarország kerítéssel vette körül magát, vízágyúkat és könnygázt vetett be, ami nem hat túl humánusan, de magyar területen jelenleg lényegében nincsenek migránsok, mert csak minimális számú ember kért menekültstátust. A többség Németországba ment a szociális juttatások miatt. Ne legyenek senkinek illúziói, a migránsok hozzánk nem a munkáért, hanem a társadalmi juttatásokért járnak" – jelentette ki a cseh köztársasági elnök.

Milos Zeman a fórumon ismét megerősítette, hogy határozottan ellenzi a migránsok befogadását, és bírálta az Európai Uniót, amiért mindmáig nem képes biztosítani külső határainak aktív védelmét.

A cseh államfő szerint hatékonyabb és jobb lenne, ha a nemzeti határok védelme helyett az Európai Unió képes lenne megvédeni a külső schengeni határokat.

"Ha minden állam önállóan fogja megvédeni határait, az nyilvánvalóan drágább lesz. A másik oldalon látni kell, hogy az Európai Unió annyira tehetetlen, hogy már egy éve nem képes hozzáfogni külső határainak megvédéséhez, s csak most mérlegelik, hogy felállítják az európai határőrséget, amelynek 1500 tagja lenne. Hát ez bizony megvédene minket attól az egymillió menekülttől, aki hozzánk jön" – mutatott rá iróniával a cseh köztársasági elnök, s leszögezte: határozottan ellenzi a migrációt.

"Azon politikusok közé tartozom, akik elvből ellenzik a migrációs hullámot. Az árvízveszélyre akkor kell figyelmeztetni, amikor a város még nincs víz alatt, hogy árvízvédelmi intézkedéseket lehessen hozni. Nézzék meg mi történik Ausztriában és Németországban, és hozzanak egészen konkrét intézkedéseket, beleértve a rendőrség és a hadsereg bevetését is. A biztonságért fizetni kell, nem adják ingyen. S ha pedig nyugodt életet akarunk, érdemes a költségvetésben megemelni a rendőrségre és a hadseregre szánt összegeket, úgy, ahogy az árvízvédelemre is emeljük" – fejtette ki véleményét Zeman a lakossági fórumon.

Arra a bíráló felvetésre, miért támogatja a cseh kormányzat az ukrán vendégmunkások alkalmazását Csehországban, Zeman védelmébe vette az ukránokat. Szerinte ugyanis ők manapság gyakran olyan munkát is elvégeznek, amelyet a csehek már nem vállalnak.

"Ukránokról, nem pedig muszlimokról beszélek. Azok nem akarnak dolgozni, azok csak szociális támogatásokat akarnak" – hangsúlyozta Milos Zeman.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.