Vádat emelt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője ellen – közölte csütörtökön honlapján az ügyészség.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várja ügye tárgyalását.

Az ügyészségi közlemény szerint a román hatóságokhoz 2014 óta érkeztek jelzések "a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához" tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről. Ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek "autonomista és revizionista célok" eléréséért, "Nagy-Magyarország visszaállításáért".

A vádhatóság megemlíti, hogy a HVIM romániai tagjainak egy 2015. október 10-i (lehallgatott) beszélgetésén Szőcs Zoltán azt a feladatot szabta Beke Istvánnak, hogy házilag készítsen egy robbanószerkezetet, és hozza ezt működésbe Kovászna megye területén 2015. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén. A közlemény szerint Beke István "lépéseket tett" a robbanószerkezet előállításához szükséges eszközök beszerzése ügyében.

Az ügyészség közlése szerint a büntetőpert első fokon a bukaresti táblabíróság tárgyalja.

A román hatóságok Beke Istvánt 2015. december 1-jén, Szőcs Zoltánt pedig december végén tartóztatták le. A házkutatások során kiderült: Beke István korábban 400 petárdát vásárolt.

A HVIM erdélyi szervezete a közösségi oldalán korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről-estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, szolidaritásukat fejezvén ki az őrizetbe vettekkel, és bizalmatlanságukat fejezvén ki a román hatóságok eljárásával szemben. Kisebb utcai megmozdulásokat Sepsiszentgyörgyön Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is tartottak.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bringás
Na ennyit várhatunk az EU-tól, akik csak a migráncsokat imádják, de az európaiakat utálják. Akinél cumis üveget találnak, azt meg nemi erőszakkal fogják vádolni!
human
Én arra lennék kíváncsi, hogy mikor egy fehér és egy fekete rasszista találkozik, akkor kollégaként üdvözlik egymást vagy egymásnak esnek?
világlátó
Már várható volt egy ilyen lépés. Tartottam tőle, de újból és újból megkérdeztem, vajon mit tenne a hazai rendőség és más biztonsági szervek ha ugyanezt a magatartást tanúsítanák nálunk román állampolgárok. Volt idő, amikor nyíltan úszított román parlamenti képviselő a magyar állam ellen, mondván a Tiszáig el kellene foglalni a területet.
Nehéz és soha helyre nem állítható kérdés ez.Mindkét ország szenved a másiktól. Erdély már soha nem lesz Magyarország. Annak is örülnünk kell, hogy a Csíksomlyói Búcsú évről évre gond nélkül lezajlik. Lehet, jó üzlet az ott élőknek. Erdély a tündérország a középkori romantika lepkeszárnyán könnyedén szökik a magyar szívekbe, lelkekbe. Egyes radikálisok nem is elégszenek meg ezzel. Kár, mert radikalizmusuk árt az ott élőknek, ürügy a hatalom fitogtatóinak. Talán, ha az összes radikális csoportosulás megismerné Erdély igazi történelmét, talán mindez nem történik meg.Trianon után, az elvesztett területeken nincs jelentős figyelmet érdemlő megmozdulás. Vajon miért? Természetesen tudom miért olyan kedves nekünk Erdély. Ezért én azt gondolom, nem a 64 vármegye 400 db. petárdája a megoldás kulcsa.Egy új Európai Unió, a nagyhatalmak új konferenciája, ahol esetleg rendeződhetnének a sérelmek, hozhat valami változást. Helmuth Kohl eszméje, a határok nélküli Európáról úgy látszik kevés. A szellemi és lelki határoknak is le kell omolniok.Sem mi magyarok, sem a románok nem kifejezetten hajlamosak erre. Így marad az állandó torzsalkodás.Ne feledkezzünk el a tusnádfürsdői nyári politikai táborozásról sem, ahol új ideológiák születnek O.V. álomvilágából az erdélyi madárfüttyös völgyekben.Vajon mit szólnánk , ha Fico tenné ezt mondjuk a Mátra és a Bükk nyergében ?
evacica
Már éppen ideje! Ebből is látszik, hogy mennyivel jobban működik minden Romániában mint nálunk! A 2006 események miatt itt is felelősségre vonhatták volna Toroczkait aki sikeresen lángra borította Budapestet! Persze ebbe más is benne volt!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.