A francia sajtó a Brexitet a berlini fal összeomlásához hasonló történelmi fontosságú eseményként értékelte.

"Világméretű földrengés", "mennydörgés", "figyelmeztető lövés", "Európát kiütötték", "Európát földrengés rázta meg" – olvasható a lapok címoldalán, amelyek elsősorban attól tartanak, hogy a brit népszavazás eredménye fertőző lehet, és dominóhatást indíthat el az Európai Unióban. A szerkesztőségi írások a megrökönyödést tükrözik, de azt is megállapítják, hogy a Brexit valódi politikai lehetőséget teremtett Francois Hollande francia elnöknek Európa megmentésére.

A baloldali liberális Le Monde szerint "az EU-ra történelmi vereséget mértek", a Libération – amely címlapján Good Luck felirattal jelent meg, és ironikusan sok szerencsét kíván a kötélen lógó Boris Johnsonnak, Nagy-Britannia várható következő kormányfőjének – úgy látja, hogy "Európa közös háza ég". A lap ezért arra kéri a vezető európai politikusokat, hogy a történtek jelentőségéhez mérten lépjenek fel, és erősítsék meg az Európai Parlament politikai súlyát.

A Le Figaro szerint az Európai Unió megmentéséhez "mindent újra kell gondolni, a módszert, a célokat és a résztvevőket". A konzervatív lap ugyanakkor úgy véli, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból "nem a világ vége, hanem csak azé az Európai Unióé, amelyet eddig ismertünk".

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Olyan ez, mint mikor otthagy a nő és azt hiszed vége a világnak. Aztán mégsem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@Jozefina: Az, hogy nem látod a lángokat, nem érzed a füstöt, még nagyon kemény lassú égés megy.
És lehet, hogy csak az kell, hogy még valaki, valamelyik ország, multi, vagy bank kicsit ráfújjon és azonnal belobban itt minden.
Sziszifusz
@Szókrakész: 10:45
A lassú égést, heves tűzvésszé változtatja az ha valaki olajjal locsolja az izzó parazsat. Lásd: az Orbán féle migrációs népszavazás.
Ebben a helyzetben ajánlatos lenne elnapolni vagy meg sem tartani. Egyébként is teljesen értelmetlen.
eugen4402
@Jozefina: Jól van na, ha nem ég, hát nem ég! Azért az már elég nagy teljesítmény, hogy a mi csodarabbink is ellát odáig... :-)))
silber13
@Csizmás Kond: Az elmebeteg csúti mikro-Wallensteinre gondolsz?
ti

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.