Meghaladta az 1,2 milliót szombaton azoknak a száma, akik petícióban követelik újabb népszavazás kiírását Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Egy másik petícióhoz pedig, amely azt indítványozza, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból, kiáltsa ki függetlenségét, és kérje felvételét az EU-ba több mint 120 ezren csatlakoztak szombat délutánig.

Az újabb EU-népszavazást követelő online petícióhoz, amelyet pénteken indítottak, egy nap alatt 1,26 millióan adták a nevüket. A kezdeményezők és az aláírók az EU-tagságról szóló népszavazások szabályainak módosítását követelik a brit kormánytól, úgy, hogy e kérdésről második népszavazást kelljen kiírni, ha az elsőn a választók kevesebb mint 75 százaléka vett részt, és a kilépésre vagy a bennmaradásra 60 százaléknál kevesebben voksoltak.

A brit EU-tagságról szóló csütörtöki népszavazáson a részvételi arány 72,2 százalékos volt, és 51,9 százalék szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

A kezdeményezést a parlament petíciós bizottságának napirendjére kell venni. Ez a testület dönt arról, hogy hitelesek-e az aláírások, és a kezdeményezés alkalmas-e a parlamenti vitára. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláírt.

Az alsóház legutóbb egy olyan petíciót vett napirendjére, amely azt kezdeményezte, hogy Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsát ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába.

E petíció előzményeként Trump egy decemberi kampánygyűlésen azt mondta, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől.

Az amerikai nagyvállalkozó kitiltását követelő petíciót 568 ezren írták alá, és a kezdeményezésről januárban jelképes vitát tartottak a londoni alsóház képviselői, de Trumpot nem tiltották ki Nagy-Britanniából; az ilyen jellegű döntések a brit törvények alapján Theresa May belügyminiszter személyes jogkörébe tartoznak.

A brit főváros önállósulását és EU-tagfelvételét indítványozó felhívást szombat délutánig 124 ezren írták alá.

Ez a helyenként tréfálkozó hangvételű petíció Sadiq Khan londoni polgármestert szólítja fel arra, hogy nyilvánítsa Londont függetlenné az Egyesült Királyságtól, és kérje a város felvételét az EU-ba, valamint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek Nagy-Britannia nem tagja. A petíció szerint London nemzetközi város, és meg akarja őrizni központi helyét Európában.

London lakosságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Még egy focimeccs lefújása után is furcsa lenne azt újrajátszatni - mert a végeredmény nem tetszett -, és más játékszabály talán kedvezőbb lenne a végeredményhez.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
Ebben a párhuzamos világban már mindenki meghülyült?
Ha London kiválását megszavaznának, jönnének az ős britek, akik a fővárosukat kérnék vissza egy újabb szavazással. Aztán ismét jönnének a pakik és egyéb albérlők, aztán megint a britek vég nélkül?
amaramaistanna
@Szókrakész: Ne csak írj! Olvass is! Ma délelőtt felszólította az EU vezetése a brit vezetést, hogy nincs haladék októberig ,kezdjék meg a kilépéshez szükséges hivatalos lépéseket.
amaramaistanna
Fején talált szögre itt egy poszt a Facebook-ról:
Somogyi Zoltán: Ez lehet az a népszavazás, amikor emberek egy csoportja (angolok többsége) ki akar lépni valamiből (Unió), majd egyszer csak azt veszik észre, hogy az eredmény láttán "belőlük" lépnek ki (skótok, velsziek, északírek). Majd a legvégén mégis bent maradnak, egyedül.
koszpeko
@Szókrakész: A Sorost,Gyurcsányt, és a Sziú indiánok törzsfőnökét se hagyd ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.