Jonathan Hill, az Európai Bizottság brit tagja szombaton bejelentette a távozási szándékát, miután a kilépést pártoló tábor nyerte meg a Nagy-Britannia uniós tagságáról tartott népszavazást.

A pénzügyi stabilitásért és pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos szombati közleményében tudatta, hogy rendkívül csalódott a referendum végeredménye miatt, de azt nem lehet meg nem történtté tenni.

"Azt akartam, hogy másképp végződjön a népszavazás, de a brit nép máshogyan döntött, így működik a demokrácia" – fogalmazott Hill, aki a brit Konzervatív Párt képviselőjeként korábban tagja volt a londoni parlament felső kamarájának, a Lordok Házának.

"Nem gondolom, hogy helyénvaló lenne, ha továbbra is brit uniós biztosként folytatnám, mintha mi sem történt volna. Ezért értesítettem Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a lemondásomról" – közölte Hill, hozzátéve, hogy fontosnak tartja hivatala rendezett átadását, amelyre reményei szerint a következő hetekben sor kerülhet.

Jean-Claude Juncker sajnálatát fejezte ki a brit biztos döntése miatt, amelyet mindazonáltal elfogadott, és közölte, hogy Jonathan Hill portfólióját Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke veszi át.

A kiválási folyamat lezárultáig Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével. Londonnak ezért egészen a tényleges kilépésig jogában áll új tagot jelölnie a huszonnyolc tagú bizottságba, a portfóliók elosztása azonban a bizottsági elnök hatásköre, és a biztosok személyét az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos adatok szerint a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Sziszifusz: Elmeletileg meg sok minden valtozhat, sajnos, Erzsebet barmennyire is okos, nincs vetojoga...:O((((( Ezt elkurtak rendesen, viszont ha menni akarnak, akkor valoban jobb, ha most huznak el, hogy az Unio ujra tudja rendezni a sorait, a helyzetet atertekelje. Senki masnak nem kedvez ez az anarchikus allapot, ami most a gazdasagban, penzpiacon, es a politikaban is kialakult, kizarolag a jobboldalnak, meg a feltorekvo naciknak. (Bar Angliaban ebbol nem igazan van, de ez a lepesuk felbatoritotta Marin Le Pent, meg a tobbi kesz dili jobbikost. Boris Johnson meg nem szazas, kb. annyit fog erni a miniszterelnoksegben, mint ha trump ulne be a Fehar Hazba. Mindketto belathatatlan katasztrofval, haboruval jarna).
Sziszifusz
@karma1: 16:00
Most olvasom, hogy egy szlovák kis párt kezdeményezi a népszavazást Szlovákia kilépéséről.
Peller Anikó
Mondhatnám, hogy aki hülye haljon meg, dehát mi is ezt szívjuk már 6 éve. Bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy olyan sok kurcsányozó rájött volna mennyire megvezették, akarommondani megvezette a cibán geni. Mert politikusnak geniális, ezt meg kell hagyni. De semmi többet.

És van egy réteg aki meg tényleg jól kaszál, ezeknek meg érthetően fekszik a lopótökös rendszer.
karma1
@Sziszifusz: Most mindegyik patkany elobujik, mert azt hiszi, hogy itt az ideje. Mekkorat tevednek! Merkel kemeny lesz, mint az egyhetes bunkerszar, es nem fogja hagyni, hogy ezutan az arulas utan meg ket evig szipolyozzak az EU-t.
Peller Anikó
A mergel kemény? Na ne röhögtess. Amikor mást sem csinál csak tömi a pénct az aligmohamed hasszánokba. Meghat éve tömik a cibánék zsebeit és nem vette észre?

Nincs az még egy félnapos bunkerszar se.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.