Benyújtották a lengyel szejmben kedden az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot, melynek támogatására egy életvédő szervezet több mint 450 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az év elején létrejött, Stop Aborcji (Stop az abortusznak) nevű polgári kezdeményezés keretében a lengyelországi életvédő szervezetek egy része olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, mely szigorítana az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvényen.

Jelenleg a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A kedden benyújtott tervezet megszüntetné ezt a három kivételt, és a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana.

A teljes abortusztilalmat a lengyel püspöki kar is támogatja, de ellenzi a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. A szóban forgó törvényjavaslat szerint az abortuszon szándékosan áteső nők esetében a bíróság elállhat a büntetéstől. A terhességmegszakítást végző orvost 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék.

Az orvos azonban nem lenne büntethető, ha az anya életmentő kezelésre szorul, és ennek során olyan gyógyítási módszerekhez kell folyamodni, melyek halálos következményekkel járnak a gyermek számára.

A kezdeményezés tavasszal heves politikai és társadalmi vitát váltott ki Lengyelországban. A szigorítás mellett megszólalók azzal érveltek, hogy a statisztikák szerint a legtöbb törvényes abortuszt Lengyelországban az utóbbi években Down-szindrómás magzatokon hajtották végre, "visszafordíthatatlan károsodásnak" minősítve az eseteket.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai távolságtartóan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Többen közülük nem zárták ki, hogy személy szerint támogatnák az abortusz teljes betiltását, ugyanakkor aláhúzták a témáról szóló szakmai vita fontosságát.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) a jelenlegi abortuszkompromisszum megőrzése mellett állt ki. Baloldali tömörülések többezres tüntetéseket szerveztek az abortusztilalom szigorítása ellen, és követelték a jelenlegi törvény liberalizációját.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa június közepén arra szólította fel Varsót, hogy "távolítsák el a lengyel jogszabályokból az összes akadályt, amely még mindig akadályozza, hogy a nők számára lehetővé tegyék a biztonságos és legális abortuszt".

Lengyelországban a polgári törvényjavaslatok benyújtásához legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az utóbbi években más témákban több civil előterjesztés került a szejm napirendjére, a képviselők többségüket az első olvasat után elvetették.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Akkor tessék a mesterséges megtermékenyítést is megtiltani. HA Isten nem akar adni gyereket akkor ember ne avatkozzon bele a természetes folyamatokba
(Ugye ilyenkor több petesejtet ültetnek be és ha túl sok tapad meg akkor dönteni kell melyiket ölik meg. Ez nem gond ugye?)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Komoly lengyel migráns állomány indul majd meg Európa irányába, de nem kell megijedni, Orbán basi egyetlen lengyelt nem enged majd be.
varirmag
Na és ? 101 féle fogamzásgátlás van ! Még esemény utáni is, ha hirtelen jön a vágy !

'"Tarol a hülyeség Lengyelországban "
NEM csak ott , itt a propin is a firkászok között. Sajnos.
sziha
@varirmag: nalad is, de kemenyen. Tudod, nem egyszer veszelyeztetheti a varandos kismama eletet a magzat. Es abbol biza egy ketto-null is kisulhet. Vagy peldaul a gyermek bizonyitottan olyan egeszsegugyi allapotban jonne vilagra, hogy vagy mar par napos koraban, vagy bizonyos (kis) ido elteltevel elmegy. De addis is kinlodik. Latszik rajtatok, hogy ez a ti kurva nagy csaladbarat kormanyotok ezt nem mondja. De az tuti, hogy tetszik nekik, csak Tomjenek mar nem mernek ugralni. Hulye vagy fiam, egyes, ulj le.
varirmag
@sziha: Nem fröcsögni !!! OLVASNI !!! Az olvasottakat megérteni !!! Vagy a szövegértés nem megy ?

""Jelenleg a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.'
sziha
@varirmag: jelenleg. Es a jelenlegit akarjak modositani. Ertelmezes nem megy?
coni
Ott is megállt az idő, úgy a 19 század környékén. De ha a K-európai társadalmaknak ez az igényszintje, meg kell adni nekik a lehetőséget. A 21. századra és szabadságra vágyók úgyis elhagyták-elhagyják az országot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.