Letartóztattak egy Sierra Leone-i születésű amerikai állampolgárt a Washingtontól mintegy ötven kilométernyire eső Sterling városában azzal a gyanúval, hogy támogatta az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet és merényletet tervezett az Egyesült Államokban.

A 26 éves Mohamed Jalloh sterlingi lakost még vasárnap este tartóztatták le, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a szövetségi bíróság csak kedden hozta nyilvánosságra a letartóztatás és a várható vádemelés tényét.

Jalloh egy amerikai katonai létesítmény ellen tervezett merényletet az Egyesült Államok területén. A férfi korábban tagja volt az amerikai Nemzeti Gárdának is, de azt követően kilépett, hogy megismerkedett egy radikális imám, az amerikai Anwar al-Awlaki tanításaival. (Al-Awlaki Jemenben csatlakozott az Al-Kaidához, és 2011-ben amerikai dróntámadásban halt meg. Egy sor merénylettel és merényletkísérlettel hozták kapcsolatba őt.)

Az FBI három hónapja figyelte a nyugat-afrikai Sierra Leonéban született, de amerikai állampolgársággal rendelkező férfit, aki felvette a kapcsolatot egy az Iszlám Állam "összekötőjeként" bemutatkozó FBI-informátorral. Az informátor szerint Jalloh idén Nigériában járt, és ott valóban kapcsolatba kerülhetett az Iszlám Állammal. Áprilisban viszont már az informátornak árulta el szándékát: merényletet tervez az Egyesült Államokban egy katonai létesítmény ellen. "Csinálni akarok valamit, de arra azért most nem adom a szavamat, hogy véghez is viszem" – mondta az informátornak a férfi. Májusban aztán ötszáz dollár adományt küldött az Iszlám Államnak, pontosabban csak azt hitte, hogy a terrorszervezet számlájáról van szó. A bankszámlát ugyanis valójában az FBI nyitotta.

Múlt pénteken Jalloh fegyvert akart vásárolni a washingtoni Dulles repülőtér melletti Chantillyben, de megfelelő dokumentumok hiányában nem járt sikerrel. Így csak egy olyan fegyvert tudott venni, amelyet előzőleg működésképtelenné tettek. Az FBI ezután tartóztatta le, az Iszlám Állam támogatásának vádjával.

A Washington várossal szomszédos Észak-Virginia régióban az elmúlt egy esztendőben több kisvárosban (Alexandriában, Manassasban és Woodbridge-ben) is voltak letartóztatások: összesen négy férfit fogtak el az Iszlám Állam tevőleges támogatásának gyanújával. Egyikük, a 17 éves manassasi Ali Sukri Amin ügyében már ítélet is született: tizenegy évi börtönt kapott, mert segített egy másik tizenévesnek Szíriába utazni, hogy csatlakozhasson az Iszlám Államhoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.