Májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a tavalyi ötödik hónaphoz képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Májusban 2063 lej (144 820 forint) volt a nettó átlagbér, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt (200 280 forint). Tavaly májushoz képest mindkettő 14,2 százalékkal nőtt.

A reálbérek májusban 18,3 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi ötödik hónaphoz mérten.

A legnagyobb fizetések az információs technológia ágazatban voltak, ahol a nettó átlagkereset 5421 lej (380 550 forint) volt, a legkevesebbet – 1248 lejt (87 600 forint) – a szállodákban és vendéglátóiparban dolgozók kerestek.

Anca Dragu román pénzügyminiszter csütörtökön jelentette ki, hogy az idén 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a nyugdíjak reálértéke is 8 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint a jövedelmek növekedésének köszönhetően a lakossági bankbetétek értéke mintegy 13 százalékkal nőtt.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de ott is emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke májusban mínusz 3,5 százalék volt.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Hamarosan Ukrajnát is felhozzuk a román szintre, hisz dől a zsozsó az ukrajnai magyar nyugdíjasoknak - itthonról!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ágimami
Elég szomorú, hogy mi pedig csak csúszunk lefelé a béka s...ge alá!!!
Ha már a Románok is előttünk járnak, marha nagy gáz!!!
vadnarancs
"Magyarország jobban teljesít!" "Jobban élünk, mint 4 éve!" Ezek a hülye románok nem néznek M1-et???
human
Nálunk meg a az elmebaj tévén az MNB egyik alapítványának kuratóriumi tagja azzal dicsekszik, hogy ők bizony csökkentették a dolgozó emberek jövedelemadóját. Méghozzá 35%-ról 15-re. Elég bátor általánosítás ez, mert csak a magas keresetűeknek csökkent 35%-ről 15%-ra.
simmering73
Arról se feledkezzünk meg, hogy 100-120 lejből az auchanos bevásárlókocsit színültig töltöm élelmiszerrel.
Szókrakész
Ez a léányeg.

Nem a rizsacsöki, bérminimum, minimum bér, minimum minimum, mum, um, m, hm ...

Nálunk mennyi a reálbér- és nyögdíjnövekedés?
Equus
@ágimami: ki nem szarja le, hol tartanak a románok... az a gond, h az ország három felé szakadt. Fele koldus, egy tizede dőzsöl, akik köztük vannak egyik hónapról a másikra élnek. Na, ez gáz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.