Az osztrák kormány kedden döntött arról a törvényről, amely lehetővé teszi Adolf Hitler Braunauban álló szülőházának kisajátítását. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter leromboltatná az épületet.

A kormánydöntéssel az épület sorsa még nem dőlt el, egy bizottság foglalkozik az ingatlan lehetséges további hasznosításával.

A kormány nem pártolja a belügyi tárcavezető javaslatát. Christian Kern kancellár a keddi kormányülést követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a ház lerombolásával kapcsolatban műemlékvédelmi aggályok merülhetnek fel. Hasonló fenntartásokat fogalmazott meg Reinhold Mitterlehner alkancellár is. Sobotka azonban nem osztja ezen aggodalmakat.

A Zöldek pártja a Hitler-ház kisajátításáról szóló törvényjavaslat mellé állt és támogatja a ház lerombolását is. A zsidó közösségek is kiállnak a ház lebontása mellett.

Az osztrák ellenállás dokumentációs archívumának (DÖW) vezetője az Ö1 osztrák közszolgálati rádió keddi műsorában azt javasolta, hogy Hitler szülőháza egy politikától mentes hely legyen, például élelmiszerboltként használják a jövőben. Gerhard Baumgartner szerint egyedül azt kell megakadályozni, hogy a ház neonáci zarándokhellyé váljon.

Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS ausztriai szervezete is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást. A szervezet úgy vélte, hogy Ausztriának mindent meg kell tennie azért, hogy az épület az ismeretterjesztés autentikus emlékhelye legyen, és Ausztria eloszlassa a nemzetiszocialista ideológia körüli mítoszokat.

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban, Braunau am Inn-ben. A náci diktátor szülőháza – egy nagyméretű saroképület – több mint száz éve egy helyi család tulajdonában van. 1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az épületben. A megállapodás azonban öt éve felbomlott, mert a tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra.

A kormány április 9-én döntött úgy, hogy kisajátítja az ingatlant, amely 2011 óta üresen áll. A ház a város történelmi központjában van, és műemlékvédelem alatt áll.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Nagyon helyes, nehogy már patkányokat öntsünk aranyba, az emberiség hulladékáról nem kell emlékhely!
desert
És akkor bezárják és elbontják az auschwitzi tábort is, lehetne a helyén mondjuk pláza... Nem azért kell megtartani, hogy a neonácik szentélyt rendezhessenek be benne, hanem azért mert történelmi látványosság lehetne ugyanúgy mint a tábor. De persze mivel a zsidók támogatják a bontást, akkor rögtön úgy is kell lennie. A hülye olaszok meg most akarják megnyitni a Colosseumot (olyan részeit is, ahova eddig nem engedtek turistákat), nemhogy lebontanák a rákba és irodaépület lenne helyette... baromság.
sokanvagyunk
Sőt! az összes követőjének/kiszolgálójának szülőházát is - mert ugyebár "egyedül nem megy".
Bringás
Megdöbbentem! Liberálisék miért is nem állnak ki az eltérő vélemények mellett és akceptálják a neonácik kultuszhoz való jogát Hitler szülőházánál? Elvégre a jogaik csorbulnak, ha nem zarándokolhatnak el Adolf szülőházához! Nekik is joguk van emlékezni a liberális felfogás szerint!
A TASZ hol van ilyenkor?
Vosztok
@Toby: Hülyeséget beszélsz. A HELYET nem lehet lebontani. Az aradi vértanúk kivégzésének, a mohácsi csatának, a pusztaszeri országgyűlésnek is csak a HELYE van meg...

Libsikéim megint túltolják. Ezzel csak a reklámot csinálnak adolféknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.