Hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika kialakítása érdekében a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére irányuló javaslatokat mutatott be Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A biztos elmondta, hogy a jelentős migrációs nyomás csökkentése és eredményesen működő szabályozás érdekében, az eddigi tapasztalatok alapján közös és uniós szinten harmonizált szabályokra van szükség egy hatékonyabb és koherensebb menekültügyi rendszerhez.

Tájékoztatása szerint a bizottság a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös eljárás létrehozását, a nemzetközi védelemre jogosultak érdekeinek és jogainak biztosítására vonatkozó egységes szabályozás megalkotását javasolja. A javaslatok egyszerűsíteni fogják és lerövidítik a menekültügyi eljárást, a döntéshozatalt, eltántorítják a jogosulatlan menedékkérőket a szabálytalan továbbutazástól, és javítják a nemzetközi védelemre jogosultak integrációs kilátásait – mondta a biztos, hozzátéve, hogy a javaslat az uniós menekültügyi rendszer átfogó reformjának záróköve.

"Ezek a változások valódi közös menekültügyi eljárás létrejöttéhez vezetnek, és garantálják, hogy a menedékkérőket egyformán és megfelelően kezeljék, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban nyújtották be a kérelmüket. Ugyanakkor egyértelmű kötelezettségeket és feladatokat ró a menedékkérőkre, hogy megakadályozzuk a szabálytalan továbbutazást és az eljárások kijátszását. A célunk egy gyors, hatékony, harmonizált szabályokon és a tagállamok közötti kölcsönös bizalmon alapuló közös rendszer megteremtése" – fogalmazott a biztos.

Avarmopulosz arról tájékoztatott, hogy a menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a tagállamok között az "elismerési arány" terén mutatkozó különbségek csökkentése, a szabálytalan továbbutazás visszaszorítása, valamint a menedékkérők eljárási jogaira való közös biztosítékok létrehozása érdekében teljes mértékben harmonizált uniós eljárást teremtene a nemzetközi védelem tekintetében.

Elmondta, hogy a javaslat egyszerűsíti, átláthatóbbá teszi és lerövidíti a menekültügyi eljárásokat, valamint a menedékkérők jogaira vonatkozóan közös biztosítékokat hoz létre, amely szerint a menedékkérőket már a közigazgatási eljárás során meg fogja illetni a személyes meghallgatáshoz, a jogi segítségnyújtáshoz és a képviselethez való jog. Szigorúbb szabályokat vezet be a visszaélések ellen, ami azt jelenti, hogy kötelezettség lenne a hatóságokkal való együttműködés, és ennek megszegése szigorú következményekkel járna. A tagországoknak kötelező lenne szankcionálni az eljárási szabályok megszegését, az együttműködés hiányát és az engedély nélküli továbbutazást.

A javaslat harmonizálni kívánja a biztonságos országokra vonatkozó szabályokat is, és sürgeti a biztonságos származási és harmadik országok közös európai listájának összeállítását.

A biztos hozzátette, hogy valamennyi menedékkérőnek ugyanolyan védelmet kell kapnia, függetlenül attól, hogy melyik országban nyújtották be a kérelmüket. A javaslat pedig kitér arra is, hogy meg kell előzni és szükség esetén szankcionálni a továbbutazásokat és a menedékkérelem több tagállamban történő benyújtását.

Azt közölte, hogy a tagállamok kijelölhetnék a menedékkérők tartózkodási helyét és bejelentkezésre kötelezhetnék őket elérhetőségük biztosítása és a szökés kockázatának csökkentése érdekében. Azokban az esetekben, ha a menedékkérő nem tesz eleget a kijelölt helyen való tartózkodásra vonatkozó kötelezettségének, és fennáll a szökés veszélye, a tagállamok őrizetet alkalmazhatnának – hangsúlyozta.

Az uniós bizottság összehangolt befogadási körülményeket teremtene az unió valamennyi tagországában, hogy a menedékkérőket az egész EU-ban harmonizált és méltó befogadási körülmények várják, ezáltal is segítve a továbbutazások megelőzését – tájékoztatott az uniós biztos.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"..az esetekben, ha a menedékkérő nem tesz eleget a kijelölt helyen való tartózkodásra vonatkozó kötelezettségének, és fennáll a szökés veszélye, a tagállamok őrizetet alkalmazhatnának.."

Ez jól hangzik, már csak az a kérdés, milyen táborokban és hogyan "őriznek" 2 millió arab agresszort akiknek semmi azaz nulla indíttatása német nyelvet tanulni és beállni valami szar munkába amikor anélkül is húszszor annyi juttatást kapnak ingyé mint nálunk pl egy közmunkás.
Szókrakész
Mindet Németországba és aztán korlátozzák a mozgásukat.

Hogy ne legyen olyan unalmas, sorsolásos alapon naponta 100-200 migráncs szelfizhetne Merkellel.
Persze utiköltséget, ellátást a banya állná!!!
Peller Anikó
"..az esetekben, ha a menedékkérő nem tesz eleget a kijelölt helyen való tartózkodásra vonatkozó kötelezettségének, és fennáll a szökés veszélye, a tagállamok őrizetet alkalmazhatnának.."

Ez jól hangzik, már csak az a kérdés, milyen táborokban és hogyan "őriznek" 2 millió arab agresszort akiknek semmi azaz nulla indíttatása német nyelvet tanulni és beállni valami szar munkába amikor anélkül is húszszor annyi juttatást kapnak ingyé mint nálunk pl egy közmunkás.
Szókrakész
Továbbmegyek.
Mindet Merkel házába és a hálószobája és a konyha közötti mozgásteret engedélyeznék csak.
justhpeter
Teljesen mindegy, Orbánnak nem tudnak olyan tervet előadni, amit ő megért. Mert ezzel van a gond, a megértéssel. Elfogadni aztán amúgy sem hajlandó. Így rögtön jöhet a bünti.
Toby
@justhpeter: Mi az, hogy tálcán kínálnának egy orbáncnak megoldást? Nanemá, majd őszentsége, a feltshoothy vadgörény kiagyalja a tutit!
Peller Anikó
@sokrakész: azért ez egy kicsit durva, tudod mennyi vizet kellene kinyomni (vagy elpárologtatni) 2 millió migrácsból, hogy beférjenek a mekkent halálójába??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.