Péntek éjjel puccskísérlet volt Törökországban. Katonák foglalták el a fő reptereket és stratégiai pontokat Ankarában és Isztambulban, bejelentették, hogy átveszik a hatalmat.

Recep Tayyip Erdogan elnök ellenállásra szólította fel a híveit, akik az utcára vonultak és gyakorlatilag elfojtották a puccsot.

Sok helyen volt tűzharc, a parlamentre légicsapást mértek, több tucatnyian meghaltak és százak megsebesültek az összecsapásokban.

A történtekből megerősödve kerülhet ki az autokratikus módszerei miatt bírált Erdogan.

A Vöröskereszt jelentése szerint az országban tegnap este kirobbant puccskísérletnek legalább 1000 sérültje van, közülük 800-at az ankarai kórházakban ápolnak, 200-at pedig Isztambulban. A halottak számáról eltérő jelentések érkeztek, a török hírügynökség pedig 90-ről írt, de a BBC a megbízott vezérkari főnököt idézve azt írja, hogy közel 200 halott is lehet.

Ümit Dundar szerint 104 puccsistát öltek meg, míg 41 rendőr, és 47 civil halt meg az összecsapásokban.

A török állami hírügynökség, az Anadolu 1563 letartóztatásról számolt be. A CNN szerint 5 tábornokot, és 29 ezredest vettek őrizetbe a puccs után.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Nagyon érdekes ami történt. Nem lehet elmenni az eset mellett másként, mint az erdogani előre megtervezett provokáció feltételezésével..Felsorolni is lehetetlen itt és most az ez mellett felhozható jelenségeket. A forgatókönyv is primitív és aljas. Sok embernek kellett meghalnia a néhány órás puccs kisérlet alatt.Sok katona tiszt és tábornok dölt be egy dezinformációnak, amely csupán ürügyet teremtett a leszámoláshoz.Hogy lehet az, hogy rögtön tudták kiket kell azonnal letartóztatni.Hogy lehet az, hogy reggelre már 2750 bírót és igazságügyi magas beosztású ügyészt kell letartóztatni. Hogyan lehet az, hogy a " lakosság " leverte a puccsot, a felfegyverzett katonai egységeket? Hogy lehet mindez néhány óra alatt? Mindkét felet megvezették. A halottak száma senkit nem érdekel, ez amúgy nem is sok, nem is nagy áldozat. Ennyi kell ahhoz, hogy a halálos ítéleteket ki lehessen hirdetni.
A demokratikus párt tagjait megtizedeli Erdogan, ahogy nagyobb erővel tapossa szét a törökországi kurdokat de a szomszédból hozzájuk menekült kurdokat is.Mindez egy előre megtervezett , polgárháború, ahol az ellenzéki pártok és azok tömegbázisai likvidálása folyik.
Erdogan teljhatalomra tör, semmi nem számít. vagy békés úton, vagy puccsleverő akciókkal, de egyeduralkodó akar lenni.Ismerős a helyzet, és a szándék.Végtére rokonok vagyunk Igaz arkadas? Szóvakl ez az egész egy jól szervezett cirkusz volt, de a színjáték most kezdődik.A hadsereg nem felejti el, hogy csúnya átverés volt az egész, megszégyenítették őket, rossz célra, rosszul vetették be őket, becsapták őket.
Az ébren tartott nép is vakarózhat, mert őket is átverték. Saját katonáik ellen fordították őket, sokan meghaltak, még többen megsérültek, a felelősség vajon kié?
A hozzászólók közül sokan elítélő véleményt fogalmaztak meg.Többen a törököket minősítették, úgy összegészében. Pedig már tudhatnánk a tömegmédia azt csinál belőlünk amit akar. Ez Törökországban sincs másként. Erdogan szultán veszíteni fog, ha nem ma, majd holnap.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
@Mangu: Igaz. Kemal pasa valóban kőkemény diktátor volt. Akkor és ott neki kedvezett a pillanat, megtette amit kellett, pedig a szultanátus hagyományaitól megszabadítani egy mohamedán vallású ország népét, bizonyára nem volt egy sétagalopp.Azt a szituációt ma lemásolni, nem kis teljesítmény. Erdogan és stábja megtette. Lehet zseniális szervezettség , nekem még sem tetszik, mert a cél gonosz, ördögi és zsarnoksághoz vezet. Az meg a börtönbe.
Mangu
@hetöndöe: Nagyon igaz, mert ezt a hülye is rögtön felismerte, hát még az, aki szakmabeli.
Azonban a politika felülír mindent, és az általa pénzelt média meg a hülyéknek való, mert azt hiszi, amit láttatni akarnak vele. Azon kellene elgondolkodni, hogy már nem hülyének nézik az embereket, hanem akként is kezelik. A szakemberek, meg eladták szakmai becsületüket már egy tál lencséért a politikusoknak.
iq
Sok szart leírtam idegből.
Mindig sok szart leírok idegből.
De a sok idegből leírt szar nem jelenti azt, hogy nem áll hegyekben a szar ebben a világban.
A világ, amiben felnőttünk, már nem létezik.
Kik miatt nem létezik?
A hatalomra vágyó, a hatalom ittas politikusok miatt, akikből egyre több lesz a világon.
Azt hiszik magukról egyes emberek - akik királyoknak képzelik magukat -, hogy csak ők tudják jól, és senki más.
Ez a demokrácia vége.

A demokrácia nem minden jó dolog szétcseszéséről szól, hanem a párbeszédről, a kompromisszumról, a megegyezésről, az igényességről.
Példa:
A Ligetprojektet elhatározták valakik, pedig rossz.
Eszük ágában sincs megbeszélni.
Áttolják erővel.
Ez ellen a mentalitás ellen fellázadni rossz?
NEM!!!

És ez nagyban is megmutatkozik.
Szétcseszni mindent, nyomorba dönteni népeket csak azért, hogy az uralkodók uralkodhassanak, és mindig csak nekik legyen igazuk.
Ezek beteg, magukból kifordult emberek - CSAK!

Ezek csak rombolni, pusztítani tudnak, hogy felépíthessék a sajátjukat... a beteg sajátjukat.
Nincs bennük semmi jó.
Aki a saját népét fosztja meg valami jótól, abban nincs semmi jó.
Hogy vannak híveik?
Hitlernek is voltak.
Sztálinnak is voltak.
Ez nem jelent semmit.
Ez nem igazol semmit... semmi aljasságot, amire ez a "vezető típus" képes.

A hozadék?
Radikalizálódik az egész világ, és benne az emberek,
De ezt ne felejtsd - George Orwell:

"A hatalom abban rejlik, hogy az emberi lelkeket darabokra tépjük, s aztán olyan új alakba rakjuk össze, amilyenbe akarjuk."

"Az egész történelem palimpszeszt volt, amelyet annyiszor vakartak tisztára és írtak újra tele, ahányszor csak szükségessé vált."

"A hatalom nem eszköz; a hatalom cél."

"Minden nemzedék azt képzeli magáról, hogy intelligensebb az előtte járónál és bölcsebb az utána következőnél."

"Egy uralkodó csoport csak négyféle módon bukhat meg. Vagy legyőzik kívülről, vagy annyira ki nem elégítően kormányoz, hogy a tömegek fellázadnak ellene, vagy...
iq
"Egy uralkodó csoport csak négyféle módon bukhat meg. Vagy legyőzik kívülről, vagy annyira ki nem elégítően kormányoz, hogy a tömegek fellázadnak ellene, vagy megengedi, hogy erős és elégedetlen középső csoport jöjjön létre, vagy pedig elveszti önbizalmát és a kormányzásra való hajlamát. Ezek az okok nem külön-külön hatnak, rendszerint mind a négy jelen van bizonyos mértékig. Az az uralkodó osztály tud állandóan hatalmon maradni, amelyik mind a négy ellen védekezni képes. Végső fokon a döntő tényező magának az uralkodó osztálynak a szellemi attitűdje."

"Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború, s mivel döntő győzelem úgysem lehetséges, nem is az, hogy a háború jól megy-e vagy rosszul. Csak arra van szükség, hogy háborús állapot legyen."

"Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is." - pl ráismersz arra, mait orbánék tesznek?

Mi kezdődött el a világban, mi zajlik most?
Egy modernkori vallásháború.
Régen sem volt szép vége ennek, most sem lesz az!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.