Európáról bebizonyosodott, hogy számos tekintetben védtelen, ezért a legfontosabb feladat az, hogy Európát meg kell védeni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának alkalmával hétfőn.

A miniszter elmondta, soha nem volt olyan mértékű a terrorfenyegetettség mértéke Európában, mint napjainkban. Véleménye szerint a kiváltó okokat kell kezelni, őszintén szembe kell nézni velük, ahogyan azzal is, hogy a radikalizálódást nem sikerült Európa határain kívül tartani.

A terrorizmus elleni globális harcot erősíteni kell – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország azon 23 ország közé tartozik, amely ténylegesen, katonákkal vesz részt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.

A magyar katonák kurdisztáni misszióját pedig a jelenlegi 126 fős létszámról további 150 emberrel növelik meg, és védelmi munkájukat kiképzési feladatokkal bővítik ki

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak és Európának is az az érdeke, hogy a török kormány teljes mértékben ura legyen a törökországi helyzetnek. Óriási biztonsági kockázatot jelent, ha a NATO második legjelentősebb haderejével bíró Törökországban, amely az Európai Unió legfőbb migrációs politikai partnere, nem a demokratikusan megválasztott hatalom ellenőrzi az alkotmányos rendet és a folyamatokat – húzta alá a tárcavezető.

A politikus véleménye szerint az Európai Uniónak nem kell részletes iránymutatásokat szabnia az elszámoltatás módjáról. Magyarország álláspontja az, hogy három nappal az alkotmányos rendszer megdöntésére irányuló puccs után a szolidaritás a legfontosabb az ország számára. Minden külső segíteni akarás csak hátráltatja a rendezési folyamatokat – tette hozzá.

A külügyminiszteri tanácskozás részleteit ismertetve Szijjártó Péter elmondta, hogy az unió együtt kíván működni azokkal az országokkal, amelyek jelenleg kiinduló, vagy tranzitországai a bevándorlásnak.

A tanácskozáson részt vevő miniszterek egyetértettek abban, hogy

"csak az kaphat fejlesztési támogatást az európai adófizetők pénzéből, aki megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy se kiinduló, se tranzitországa ne legyen az Európára háruló bevándorlásnak"

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Leszögezte mindazonáltal: mindennek akkor van értelme, ha mindezt megelőzi a külső határok védelmi képességének visszaszerzése.

Magyarország az ülésen szorgalmazta, hogy Törökország, Libanon és Jordánia mellett a kurd térséggel, azaz Irak kurdisztáni régiójával is fűzze szorosabbra a kapcsolatait az Európai Unió – tett hozzá a miniszter.

Az Európai Unió és Kína kapcsolatainak vonatkozásában arról tájékoztatott, hogy az unió kívánsága az, hogy fejlődjön az unió és Kína közötti az infrastrukturális kapcsolat.

A miniszteri tanács szerint megállapodásra kell törekedni az olyan kísérleti projektek listájában, mint amilyen a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújítása is – mondta.

Magyarország Kínát illető külpolitikai stratégiája szempontjából mérföldkő a tanácsi dokumentum, amely olyan részleteket ismer el, amelyre Magyarország keleti nyitás politikája és Kínával kapcsolatos politikája alapszik – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Rossz a sorrend, Peti ! Először Magyarországot kell megvédeni. Tőletek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nil
Azoktól a politikusoktól, akik direkt fenntartják a konfliktusokat, akik egymás ellen hergelik a népeket, akik azt hiszik egy bunkerben túlélhetik a világégést amit előidéztek
justhpeter
Rossz a sorrend, Peti ! Először Magyarországot kell megvédeni. Tőletek.
nezelodo
Na szegény Európa, pont ezek fogják megvédeni a napolta változó belpolitikai érdekeik mentén! Orbánnak pontosan a balhé folyamatos izzítása az érdeke, és ahogy az efféléknél lenni szokott, mindenkit mindenkivel összeugraszt, hogy a végén a megmentő szerepében tetszelegjen.
kamazuka
Péter ezután letette a tükröt a kezéből,és mélyen elgondolkozott!
Meg kell védenünk Európát az ilyen arcátlanoktól!
Mormogja azóta is,magában.
kakaósbögre
ugyanmár.a NATO felé-önként vállalt-kötelezettségeinket sem teljesítettük.akkor kivel vagy mivel akar ez védekezni?amikor a katonai büdzsé arra megy el hogy ünnepségeket szerveznek? hagyjuk már,gyökér először legyen mivel megvédened aztán pofázhatsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.