Életének 92. évében meghalt Bourbon Anna pármai hercegnő, Mihály román király felesége – közölte hétfőn a román királyi ház. A királyné egy svájci kórházban halt meg.

Bourbon Anna 1923. szeptember 18-án született Párizsban René Bourbon pármai herceg és Margit dán királyi hercegnő gyermekeként. 1939-ben szüleivel a nácik elől Spanyolországba, majd Portugáliába, később az Egyesült Államokba menekült, ahol 1940 és 1943 között egy New York-i képzőművészeti iskolában folytatta tanulmányait, közben elárusítóként is dolgozott. 1943-ban önkéntesként lépett be a francia hadseregbe, ezredét Algériába, Marokkóba, Olaszországba, Luxemburgba és Németországba követte, ezért megkapta a Háború Keresztje elnevezésű francia kitüntetést.

Anna hercegnő 1947-ben ismerte meg jövendőbeli férjét Londonban. Mihály király még ugyanabban az évben eljegyezte, de 1947 decemberében Mihályt lemondásra kényszerítette az akkori kommunista hatalom. Ezért házasságukat már száműzetésben kötötték meg egy évvel később Athénban. Frigyükből öt lány született.

A 94. életévében levő Mihály királyt szintén egy svájci kórházban kezelik leukémiával. Ő 1927 és 1930, valamint 1940 és 1947 között volt Románia királya. A királyi pár a rendszerváltozás után térhetett vissza Romániába, azóta több kastélyt és birtokot kaptak vissza a román államtól.

Romániában csak értelmiségi vitákban merült fel a monarchiához való visszatérés gondolata. A királyi családnak ezért jelképes szerepe van a román közéletben. Mihály király márciustól legnagyobb lányát, Margit hercegnőt nevezte ki a korona őrének.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Istenem-legyen már vége a királyságoknak-atomkorszakban élünk!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.