A menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer révén

"kevesebb menekültet" befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért

- mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétfői német lapinterjúban.

A brüsszeli testület vezetője a Der Tagesspiegel című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt, elmondta, hogy a "kvótaszabályozás" a szolidaritás elvén alapul, azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok

ne maradjanak magukra a "menekültdrámával", és a bizottság a "szerződések őreként" köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

Ugyanakkor "nem rugaszkodtam el a valóságtól, tudom, hogy vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő" országok között. Ezért "elvárom", hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból – mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy a szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a Brexit – Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése – nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák, azt mondta:

a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a "gyorsan összenövő világban" értelmetlen volna, ha Európa "felaprózódna" nemzeti alkotóelemeire,

és az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat, vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Hozzátette: közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak", mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis "csak közösen nyerünk igazi szuverenitást", és erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik "oly hangosan követelnek szuverenitást".

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Már az is előrelépés hogy Juncker megszólalt. Ráadásul nem is olyan rossz ez a megszólalás. Nekem különösen tetszik a " ...gyorsan összenövő világban " mondatrész. Ezt még nem hallottuk, olvastuk. Jó lesz megbarátkozni ezzel a gondolattal. Amit itt többen fröcsögnek, arra pedig az a mondanivalóm, hogy az itt előrevetített diszkriminációt, hátrányos helyzetet azokkal tudják érvényesíteni, akik képtelenek azt időben felismerni és időben okosan kiegyensúlyozni, diplomáciai, külpolitikai okos húzásokkal.Akik erre képtelenek, népszavazásokkal próbálkoznak népakaratot a maguk ostobasága mögé húzni fedezetül.
Hát nem látjátok a korlátainkat, a bezárkózásunkat pengés drótkerítés mögé és onnan kukorékolni sértő kijelentésekkel?A világ valóban változás előtt és alatt van. Ez a másfél millió bevándorolt itt most Európában semmi, semmi az unió közel 700 milliós lélekszámához. Mégis mekkora feszültséget okoz. Érthető.Változások álltak be a mindennapjainkba. Sok nem kívánatos jelenség. Ráadásul erős a szembenállás. Ez ellenreakciókat szül. A békés, szolidáris befogadás helyett szinte háborús a kép. Idő kell mire ez nyugvópontra jut. Eközben likvidálni kell a fékezhetetleneket, lebeszélni a még fékezhetőket, megnyerni akit lehet, együttműködni mindenkivel aki erre nyitott. NINCS MÁS LEHETŐSÉGÜNK .Nekünk magyaroknak sem.Okosabb, alkalmasabb emberek kezébe kell adni a hazai rendezést.Hogy kik ezek? ma még nem tudjuk. Nehogy most valaki jobb és bal közötti viszályt gerjesszen, mert ez felette van a mai hazai pártpolitikai homokozós harcnak. Ez komoly dolog.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@nemfideszes: " Magyarországon jelenleg közel 50 ezer muszlim él. Tudsz akár csak egy olyan megtörtént esetről azok közül melyeket most felsoroltál?"
50 ezer szét szórtan él.
Egy tömbben élnének gond lenne velük.
Véleményem szerint 1 muszlim is sok.
Volt sajnos velük gondom.
EÜ-ben dolgozom.
magyarbakancs
@világlátó: Mátyás király óta megszállás alatt élt magyar ország.
1990-ben mikkor megvolt a gengszter váltás szabadok ,fügétlenek lettünk.
Majd 500 száz évig ezért küzdtünk.
Mi volt az első jelentkeztünk a NATO-Ba és az EU-ba.
Mégse próbáltunk függetlenek lenni.
A kiszolgáló értelmiség első dolga volt a nemzeti vagyont el herdálni.,kijátszani .
Az az értelmiség ki 40 évig szolga lelkűen kiszolgálta a komcsikat.
Az később keresztényé válva be állt az EU-ba.
Saját zsebét megtömve baromiul meg gazdagodva jelenleg vezeti az országot.
A nép nagy többsége meg nyomorog még akkor is ha dolgozik.
Az a meg oldás,hogy ebből a EU-ból kilépni meg próbálni a saját lábunkon állni és nem valami gyarmatként tengődni

Ehez meg a mi értelmiségeink még asszisztálnak is.
világlátó
@magyarbakancs: Azt hiszem én most itt nem tudnám meggyőző módon elővezetni hogy miképpen kell holnaptól jól, jobban élni az EU.-ban mint eddig. Azt meg főleg nem tudnám itt felsorolni, miképpen kellene az EU.-ból kilépve , függetlenként élni .Végül a legnehezebb feladat lenne felsorolni azokat a következményeket, amelyekkel számolnia kellene a magyar társadalomnak, a magyar népnek, Neked és a családodnak, nekem az én családomnak és a sok magyar családnak.
Csak néhány dolog ra hívnám fel a figyelmedet. Az államadósság törlesztése új feltételekkel, az EU kohéziós alapok leállása, az eddigiek visszafizetése. A hazai EU.-s multi cégek új feltételekkel maradnának itt, vagy elmennek.Az ország önfenntartó képessége, önellátó képessége azonnal fejre áll. Nincs saját önellátó iparunk, ami export bevételt hozna, hogy finanszírozhassuk az alapvető fontosságú importot. A lakosságnak két kézzel kellene megfognia a munka végét az élet minden területén, vidéken, a kisiparban és a földeken.Új képzés a szakiskolákban, Félre kell tenni az édes semmittevést, le kell szállni a földre és részt kell vállalni a termelő - szolgáltató termékelőállításban és szolgáltatásokban. A felső tízezernek súlyos adókkal kell számolnia, mert csak tőlük lehet már elvenni.No és a termőföldek.Újra szövetkezetek szükségesek, meg a háztáji gazdaságok. A több mint 500 ezer üres lakásokat, házakat be kell népesíteni a vidékre költözőkkel,a hontalanokkal, mert az utcán , téren, aluljáróban heverészni az nem megy. A szociális ellátás / háló / nem lehet Róbert bácsi ingyenkonyhája tovább, mert mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy aki nem dolgozik, nem is eszik.Stb. Gondolod hogy a szupermarketek óriási kínálatától és a minimálbértől totálisan elkényelmesedett polgártársaink ezt vállalnák? De azért vitassuk meg. Én ebben majd felkészülök, de jobb lenne ha kiharcolnánk erről egy komoly emberek komoly tv. műsor sorozatát, ahol mindenki láthatná miről is beszélünk.Mi erre nem vagyunk itt felkészültek.
világlátó
@magyarbakancs: Aztán ne felejtsd el, itt népszavazások döntöttek ezekről az új elkötelezettségekről. Hogy te nem mentél el ezekre? Miért nem.Aztán a csapból is az folyt, hogy elég volt a szovjet megszállásból, / amiből te sem éreztél semmit sem közvetve, sem közvetlenül /
elég volt a zöld bárókból azaz a korabeli Mg.Tsz.elnökökből, meg elég volt a gyárkapun belüli munkanélküliekből, meg elég volt az " átkos " szocializmusból. Elég volt a Trabantból, Wartburgból, Ladából, nekünk is Opel, meg merci kell.Szóval mindenkinek elege volt a szerényen de biztosanból. Több kell. Cukrászda Bécsben.Celeb akarok lenni, meg marketingasszissztens, reklámpszichológus meg kommunikációs menedzser, stb. stb.
Felborúlt a szocialista tudat.Előbújt az emberi gyarlóság szelleme és úgy gondoltuk, rövidesen úgy élünk majd, mint a sógorok a Lajtán túl.Aztán ez lett.Nem a pirézek választottak kormányokat négy évenként, hanem mi. Te és én.Volt itt jelszó nem egy nem kettő. Ordított itt a Torgyán meg a Csurka, Ment az utcai megatüntetés, Kossuth tér és a Sportkórház udvara, meg egy ország nem lehet ellenzékben, meg az Isten, Haza, Család jelszavak. Aztán lettünk egy korrupt kormányok, minisztériumok, parlamenti képviselők, polgármesterek. közmunkásfelügyelők országa.Most még lépjünk ki az EU.-ból, aki pillanatnyilag eltart minket, azaz nem minket, csak azokat, akik lenyúlják annak komoly hányadát. Talán nem tévedek, de Te sem vagy ebben a kedvezményezett helyzetben. Én sem, de ezt én nagyon nem bánom.
A saját magam által megtermelt gyümölcs, zöldség, élelmiszer, a saját pálinkám és borom.valamint a létminimum alatt még folyósított kisnyugdíjam talán elég lesz egy kis ideig.
Ezzel együtt ha megkérdeznek kilépjünk - e , vagy maradjunk, én az utóbbira szavaznék.
Mangu
@emerencia: Bárminek lehetsz a híve, ha nem vagy tisztában azzal, hogy a tudatformálás legalább egy generációs futamidejű és addig a változtatás feltételeit a tudatformáláshoz fenn kell tartani (erre valók az erőszakszervezetek - bármennyire is próbálják elvenni az élét). Mint volt honvédségi alkalmazott, biztosan hallottál Kemal Attatürkről, ha hívatásos voltál - kora legnagyobb diktátoráról. Érdekes módon ma már csak az eredményről beszélnek, a módszert elhallgatják. A megelőzést csak tudatos program alapjáb lehet végrehajtani, magyarul, ki kell húzni vagy így vagy úgy a talajt az "ellenvéleménnyel" bírók talpa alól, a hívatkozási okaikat kell felszámolni. Na erre korunkban aztán várhatsz, bármennyire is híve vagy "békés" útnak. A barkácsoló hülyék miatt nem kell aggódni, mindig magukra maradnak, idővel.
világlátó
@magyarbakancs: Most esik, ezért beléptem, üzeneteimet átnézendő. Újra elolvastam ma délelőtti hozzászólásodat. Azt írod : " az az értelmiségi, ki 40 évig szolga lelküen kiszolgálta a komcsikat., az később kereszténnyé válva állt be az Eu.-ba. " elgondolkodtam ezen. Én 49.-ben születtem, 1989.-ig éppen 40 évet éltem a szocialista Magyar Népköztársaságban.Apám autószerelő, anyám Tsz tag, én tanultam, diplomát szereztem, majd még egyet és közben dolgoztam, családot alapítottam és a gyerekem éppen 18 éves volt, felvették az egyetemre. Erre két évre jött a rendszerváltás. Kezdhettem mindent elölről.
Azért elölről, mert az a munkahely, vele a munka is egyszerűen megszűnt.Kellett ehhez újabb 10 év, mire ismét alkotóképessé váltam.
Egy neves geográfus - közgazdász tanárom, barátom azt tanította nekünk, hogy Magyarország Eu-s tagsága természetes szükségszerűség volt mindig is, csak a történelem, de azon belül is a Habsburg ház ezt mindig elszabotálta. Ha ínnen vizsgálom a megszállást, a szolgalelkűség kialakulását akkor az elmúlt évszázadok Habsburg elnyomatása a felelős. Az agyon hallgatott Pozsonyi csatától - a második világháború végéig, hozzászámítva még 1957.-ig a bűnös kommunista hatalom piszkos éveit, hosszú évszázadok teltek el.Te most az utolsó 40 évet és a benne történteket kárhoztatod. 1990.-től végre emberi szóval szóltak hozzánk és a szovjet befolyás alatt élő közép - kelet - európai országokhoz.Ne csodálkozz azon,hogy végre elfogadtak minket és ezért hálásak, lelkesek voltunk Európa iránt. több mint 700 évig nyomorítottak minket. Teherán - Jalta és Potsdam tárgyalásain adtak oda minket a Szovjetúniónak, nem önként dugtuk a fejünket Sztálin jármába.
Mindezt csak az idézett mondatokra írom reakcióként. Vajon Te hol voltál, mit csináltál ezalatt a 40 év alatt? Ezt nehogy félreértsd, egyszerűen csak kíváncsi vagyok, mert tény ésvaló, nem mindenki élte azt az életet, amit szeretett volna,sok a sértett, megbántott ember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.