Több mint kéttucatnyi ember ellen emeltek vádat Kínában, mert részük volt abban a magánhitelezésként működtetett pilótajátékban, amelynek körülbelül 900 ezer áldozata volt, és másfél év leforgása alatt 50 milliárd jüant (több mint 2 ezer milliárd forintot) forgatott meg – jelentette a helyi média szerdán.

Az ország eddigi legnagyobb ilyen jellegű csalássorozatának főszereplői az Ezubao néven hirdetett vállalkozásnak, illetve anyavállalatának, a Jücseng Globalnak a vezetői vagy alkalmazottai, összesen 25 ember.

Az árnyékbankolás egyik módszereként ismert magánhitelezési (peer-to-peer, P2P) rendszerben többségükben fiktív beruházási projektekre toboroztak befektetőket harmadik fél bevonásával. A csalásban részt vevő közvetítőknek 800 millió jüan (mintegy 33 milliárd forint) jutalékot fizettek ki. A társaság tavaly decemberben bukott le.

A nyomozók 207, az Ezubaóval papíron kapcsolatban álló vállalatot vizsgáltak, de kiderült, hogy közülük csupán eggyel volt tényleges üzleti kapcsolata. A többieknek fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek.

Az Ezubao a piaci átlagnál jóval magasabb, 14,6 százalékos éves hozamot ígért ügyfeleinek. Azt is szerződésbe foglalták, hogy ha a szóban forgó befektetés nem hozná meg a várt eredményt, az átlagos banki kamatokkal növelt törzstőkét visszafizetik. Az így begyűjtött pénz túlnyomó része a vállalat vezetőinek zsebébe vándorolt.

Körülbelül 80 vezető fizetése haladta meg évente az egymillió jüant (41,5 millió forintot), de Csang Min, az Ezubao elnöke például – egy villa, ékszerek és autók mellett – 550 millió jüan (22,8 milliárd forint) készpénzt is felvett bónuszként. A cég nagy összegeket költött reklámokra.

A kínai áldozatok, akik befektetőknek hitték magukat, több alkalommal is demonstrációkon követelték vissza pénzüket.

A gyanúsítottak egyike korábban elismerte, hogy egyszerűen az úgynevezett Ponzi-féle piramisjátékot másolták le. Ennek névadója Charles Ponzi bostoni olasz emigráns volt, aki az Egyesült Államokban az 1920-as években jutott tetemes summához az efféle csalás akkor még újnak számító módszerével. Lényege, hogy az újabb befektetők pénzéből fizetik ki mindig a korábbi befektetőket, ám a rendszer előbb vagy utóbb egy idő után összeomlik.

A műfajban elkövetett legnagyobb pénzügyi csalássorozat, amely 50 milliárd dollár (13 750 milliárd forint) kárt okozott az ügyfeleknek, Bernard Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik. A Nasdaq volt elnöke, illetve a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 2008-ban bukott le; 2009 júniusában 150 év szabadságvesztésre ítélték.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Ezért járkált Hablaty Árpi a Távol-Keleten?

A Keleti Nyitással az állam mennyi pénzt dugott bele ilyen projektekbe?
NaponTamas
Komolyan mondom én nem sajnálom aki ilyenre adja a pénzét. Nézd ha én odamegyek és azt mondom,hogy adj kölcsön 100 rongyot és jövő héten 200-at adok,akkor adsz? Én nem adnék az hótziher. Pont ezért a pilótáról a járművezető és nem a játék ugrik be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.