Elfogató parancsot adott ki az isztambuli főügyész csütörtökön Törökországban 187 üzletember ellen, valamint a hatóságok elkobozták az érintettek teljes vagyonát a július 15-i katonai puccskísérletet követő nyomozások keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi kísérletért. A körözöttek a gyanú szerint terrorszervezet tagjai, amelynek pénzügyileg is támogatást nyújtottak.

Az érintettek között van Rizanur Meral, a Török Üzletemberek és Iparosok Szövetségének (TÜSKON), valamint Ömer Faruk Kavurmaci, a ruházati termékeket gyártó, valamint az építőiparban működő Aydinli csoport, továbbá Nurettin Eroglu, a szintén ruhaipari szereplő Eroglu Holding elnöke, illetve a pékárukat és édességeket Güllüoglu Baklava tulajdonosai, Faruk Güllüoglu és Nejat Güllüoglu. 65 embert már előállítottak, Kavurmaci irodájában több Gülen által írt könyvet is találtak.

A TÜSKON 2005-ben alakult, mintegy 55 ezer tagot számlál. Meral 2006 óta a konföderáció elnöke. A kormány azzal vádolja a szövetséget, hogy anyagilag segítette a Gülen-hálózatot. A puccskísérletet követően több mint 1100 másik egyesülethez hasonlóan ezt is bezáratták. Meral a közelmúltban külföldre távozott.

Az Aydinli ruházati és építőipari csoport 40 országban képviselteti magát, és 3500 alkalmazottat foglalkoztat. Elnökét annak ellenére őrizetbe vették, hogy a vállalat honlapján korábban elítélte a puccskísérletet.

A szintén ruházatban érdekelt Eroglu Holding 14 ezer dolgozóval, illetve 500 üzlettel rendelkezik. Elnökét a Güllüoglu Baklava tulajdonosaival egyetemben előállították.

A csütörtöki rajtaütések országszerte 18 tartományban, 204 címen és mintegy 1000 rendőr bevonásával zajlottak, a házkutatások fele Isztambulban volt.

A Gülen-mozgalom gazdasági hátterével szemben a török vezetés már korábban is aktívan fellépett, de nem ekkora mértékben. Legutóbb kedden volt hasonló razzia, akkor 51 céget ellenőriztek, 80 embert őrizetbe vettek. A július 15. óta tartó tisztogatások eddig főként a haderőt, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintették.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán azt közölte, hogy eddig összesen 40 ezer embert állítottak elő, akik közül több mint 20 ezret le is tartóztattak. Mint mondta: 80 ezer embert függesztettek fel állásából, de csak mintegy 5 ezret bocsátottak el véglegesen munkaköréből.

Törökországban a gazdaság nagyrészt a vezető márkákat birtokló családi konglomerátumokra épül, amelyek jelentősen hozzájárultak Recep Tayyip Erdogan török elnök felemelkedéséhez.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
2013. február 5. kedd
"Orbán Viktor kifejtette: a török siker arról szól, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni. "Nekünk is erre lenne szükségünk" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország eredményei még nem vetekednek Törökország sikereivel."

"A magyar kormányfő megtiszteltetésnek nevezte, hogy a török miniszterelnököt - akit ennek az évtizednek az egyik kiemelkedő politikai vezetőjének nevezett - Magyarországon köszönthetjük. Mint laudációjában elmondta, nagyon kevés vezető van, aki ennyi átalakítást hajtott végre, mint Erdogan és "mi elismeréssel figyeljük ennek az átalakításnak az eredményeit, amelyek példátlanok"."

"Orbán Viktor jelezte: Magyarország támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit, és ezen az állásponton "nem változtat az a tény sem, hogy ez az ügy nem mozdult előre az elmúlt évben"."

Orbán Viktor minta államnak tekinti Törökországot! Szijjártó meghívta Erdogant az 56' megemlékezésre!
Remek hely lett Magyarország!-:((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mangu
@solidedge: Te milyen puccsról beszélsz? Köztudott, hogy ez egy előkészített (egy pár hülyére vett emberrel végrehajtott) provokáció volt, a tejhatalom megszerzésére.
Ha lettél volna katona, tudnád, hogy akció előtt csendtilalom van, így nagyon érdekes az a hír, hogy Erdogan azért menekült meg, mert az oroszok lehallgatták az állítólagos puccsisták hiradását és figyelmeztették Erdogant, hogy húzza el a belét, mert mennek érte.
Szókrakész
@Mangu: Pont a nyugat akarta megpuncsolni Erdogant.

Csak az oroszok rájöttek és üzentek Erdogánnak, így már egy selejtes, elkapkodott kísérlet maradt.
magyarbakancs
@Perwool: Szereti a diktatúrát Orbán úr is?
Irigyli a Török vezetőt ,hogy mindenkit letartoztathat?
Perwool
@magyarbakancs: Orbánnak az "úr"hoz annyi köze van mint gumicsirkének a kinder tojáshoz!
Mangu
@Szókrakész: Ugye viccelsz. Most is védik, mert létkérdés a NATO szempontjából. Egyébként nézz már utána a katonai puccsoknak - nem kétszáz ember csinálja, pláne az egyik legnagyobb számú hadseregben.
magyarbakancs
@Perwool: Én mindenkinek meg adom a tiszteletet.
Csak addig amíg személyemben nem bánt.
Amennyiben személyemet bántja kicsontozom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.