A Handelsblatt című német üzleti lap Angela Merkel kancellár és a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek pénteki varsói találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt hétfői számában.

A Keleti veszedelem című írásában Hans-Peter Siebenhaar kiemelte: Angela Merkel német kancellárnak előző heti prágai és varsói látogatásán "keserűen meg kellett tapasztalnia", hogy az EU egységéből nem sok maradt, és

"a keleti iszlámellenes kvartett" nem akar menekülteket befogadni egy uniós elosztási képlet alapján.

Még az osztrák, a szlovén, a horvát és a bolgár kormányfővel, "politikailag látszólag egyszerűbb partnerekkel" folytatott hét végi megbeszéléseken is észrevehetőek voltak a különbségek.

Ebben "az Európa számára történelmi pillanatban Németországnak vezető szerepet kell vállalnia", hogy biztosítsa az európai integráció folytatását, és a német kancellár igyekszik is betölteni ezt a szerepet. Ám miközben

"elkeseredetten keresi a közös pontokat, azt tapasztalja, hogy Németország és az unió keleti tagországai között ismét felépült az ellentétes érdekek fala",

és úgy tűnik, egyre nehezebben lehet áthatolni ezen a falon.

A Handelsblatt szerzője hangsúlyozta: Németország túlságosan sokáig elhanyagolta a keleti tagállamokat, s a menekültügyben Merkel által egy éve egyedül meghozott döntés azt jelenti nekik, hogy az igazán fontos kérdésekben nem konzultálnak velük megfelelően és kevéssé veszik figyelembe érdekeiket. Ezért Angela Merkelt "új veszedelem fenyegeti Keletről" a következő uniós csúcson.

Hozzátette: a V4-ek csoportja már régen egy

"hangos jobboldali populista frakcióvá vált"

a brit kiválás után az EU-ban maradó 27 tagállam körében, és Berlin "sokáig alábecsülte ezt a veszélyes folyamatot".

A V4-csoport elsősorban "bankjegykiadó automatának nézi az EU-t", és "nem feltétlenül" tekinti értékközösségnek, amelyben a szolidaritás, az emberiesség és a liberalizmus is a politikai cselekvést meghatározó tényezők között van. "Ezért nem volt még soha annyira bizonytalan az EU jövője, mint ma" – írta a Handelsblatt kommentátora.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mekkelek
"A V4-csoport elsősorban "bankjegykiadó automatának nézi az EU-t"

És pont ezt támasztja alá hogy egyik V4-es ország sem tökös annyira hogy az EU-ból valókilépést fontolgassa - velünk az élen. Mi nem akarunk egy közösség tagja lenni csak a pénzt tolja nekünk számolatlanul az EU "oszt jónapot".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hemami
@telegdilaci Már itt vannak, több, mint elegen, de azért még nem kellene ilyen módon eleget tenni az igényeiknek és segíteni az eszméik terjesztését .
Desischado
@mekkelek: Megelőztél, ehhez nincs mit hozzáfűzni, mert a véres valóságot, a lényeget írtad le. Sajnos, amíg a magyar ennyire hülye, addig orbánnak áll a világ. arra azért kiváncsi lennék, hogy a v 4-ek, mit csinálnának, - velünk az élen - ha kiraknák őket az Unióból. Na itt lenne vége a dalnak!
vadnarancs
@krumpli: Elnézve szellemi szintedet és a zászlót, amelyiket kitettél avatarodnak, az ide okádásidat, kommunista létedet csak annyit mondhatnék neked amit a dagadt csuti törpe mondott (tudod, a vezéred!): Tavarisi konyec!
mekkelek
@Desischado: Ja, de Orbán egy "okos szar alak". Tudja jól hogy mivel meddig mehet el az EU törvények összes kiskapuját kihasználva, íratlan szabályait figyelmen kívül hagyva, így jogilag semmi olyant nem tesz ami a kirakást lehetôvé tenné. A "törvényes de nem etikus"-t tökélyre fejlesztették, az országot ellenzékben gyakorlatilag érdemi mûködésre képtelenné tették és az EU-val is megcsinálná ugyanezt, ennek semmi sem drága a saját politikai érdekében. Nem akarja ô hogy bárki fölötte beleszóljon bármibe, azt nem tudja elviselni, egy közösség tagjának lenni pedig azt (is) jelenti. A brittek EU-ból való kilépésében az is benne van hogy az ilyen vérszívó piócákat nem akarják eltartani, és addig jó amíg a németeknek nem lesz elegük...
Desischado
@mekkelek: Sajnos, tökéletesen igazad van!
egyvandor
Németországban már a menekültek visszatérésre gondolva szakembereket képeznek az újjáépítésre.
A szíriai háborúnak előbb utóbb vége lesz és akkor azok menekültek akiket most migráncsoznak a matyharok, "hálájukat" is ki fogják tudni fejezni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.