Továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra, és ismét emelkedésnek indulhat az illegális határátlépők száma, ha kudarcba fulladna az EU-Törökország menekültügyi megállapodás – mondta az uniós külső határokon folytatott határigazgatási együttműködésért felelős uniós ügynökség (Frontex) vezérigazgatója egy hétfői német lapinterjúban.

Fabrice Leggeri a Die Welt című lapban az EU-Törökország megállapodás esetleges bukásának lehetséges következményeiről elmondta, hogy valószínűleg emelkedne a Törökországból érkező "irreguláris migránsok" száma és nem lehetne többé visszaszállítani őket a görög szigetekről Törökországba.

Arra a kérdésre, vajon Recep Tayyip Erdogan már most úgy tesz, mintha "zsilipőr" lenne és átküld menekülteket az EU-ba, a francia uniós tisztségviselő azt mondta, hogy nem tapasztalni erre utaló jeleket. Júliusban nagyjából 1800-an keltek át szabálytalanul Görögországba, holott még februárban és márciusban is naponta érkeztek ennyien – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a törökországi puccskísérlet óta ugyan érkezett néhány török állampolgár, de nem érzékelhető "említésre méltó hatás".

Kiemelte, hogy az EU-Törökország megállapodás tavaszi életbe lépése óta Törökország "nagyon jól" együttműködik Görögországgal és az ügynökséggel, és "együtt egyre jobban sikerül már Törökországban ellenőrizni a migrációs áramlásokat".

Arra a kérdésre, előfordulhat-e ismét a tavalyi eset, amikor minden korábbinál többen, egymillióan érkeztek az EU-ba, azt mondta, hogy az EU tanult a 2015-ben történtekből, de "továbbra is roppant nagy a migrációs nyomás", mert Szíriában változatlanul polgárháború van, az Iszlám Állam terrorszervezet Észak-Afrikában is megvetette a lábát és "a szegénység még mindig szorosan a markában tartja a világ számos részét".

A 2015-ös fejleményekkel kapcsolatban arra a kérdésre, vajon "kapuzárási pánikot" váltott-e ki a magyarországi ideiglenes műszaki határzár megépítésének bejelentése, Fabrice Leggeri elmondta: "a migránsok észrevették, hogy gyakorlatilag nyitva állnak az EU kapui, és mivel érezték, hogy ez nem lesz tartós, kihasználták a lehetőséget". Arra a kérdésre nemmel válaszolt, hogy kerítések megállítják-e a menekülteket.

A Frontex vezetője a jelenlegi bulgáriai helyzetről szólva kiemelte, hogy a tagállamoknak a jelenlegi 112 mellé még legkevesebb 100 embert kellene küldeniük a Frontex helyi műveleteinek támogatásához, mert többen kelnek át Görögországból vagy Törökországból Bulgáriába. Azonban nincs szó akkora számokról, mint tavaly a Nyugat-Balkán esetében, általában véve pedig az tapasztalható, hogy a migrációs áramlások szétágazódnak, mert "a migránsok és az embercsempészek új utakat találnak".

Hangsúlyozta, hogy a Frontex továbbra is sürgeti legális migrációs útvonalak, lehetőségek kialakítását. "A határvédelem és az Európába vezető legális utak nem kizárják, hanem kiegészítik egymást", mert a legális lehetőségek révén csökken a külső határokra nehezedő nyomás.

Arra a kérdésre, hogy mennyi embert kellene befogadnia az EU-nak évente, azt mondta, hogy erről a tagállamoknak kell egyeztetniük az Európai Bizottság bevonásával.

A Líbia, illetve Egyiptom és Olaszország közötti tengeri migrációs útvonal helyzetéről szólva kiemelte, hogy az Olaszországba érkezők száma "elég stabil", az idén eddig csupán 3 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Arra a felvetésre, hogy sokan bírálják a Frontexet, mert csupán "komphajózási szolgáltatást" nyújt a térségben, elmondta, hogy most nem lehetséges az embercsempészek elleni küzdelem a partok közelében, mert Líbia túl veszélyes, de a tervek szerint ősztől részt vesznek a líbiai parti őrség munkatársainak kiképzésében.

A Frontex átalakításáról szólva kiemelte: az a legfontosabb, hogy legyen egy állandó operatív egység, amelyhez a tagállamok 1500, napokon belül mozgósítható embert biztosítanak. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján a Frontex akár az adott tagország egyetértése nélkül is részt vehet egy-egy határszakasz igazgatási feladatainak elvégzésében, az ügynökség vezetője elmondta, hogy megtalálták a kellő egyensúlyt: először a Frontex tárgyal az adott nemzeti hatósággal, és ha nem jutnak egyetértésre, az ügyet napirendre veheti az ügynökség igazgatótanácsa, amely megerősítheti a vezérigazgató javaslatát, vagy pedig "politikai döntést" hozhat a tagállami kormányokat képviselő uniós testület, az Európai Unió Tanácsa.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."A kerítés nem megoldás"... nem a lófaszt nem, csak a szar kerítés, és a fáradt, kialvatlan, fázó, éhes őrség a nem megoldás...

igazi 22-es betonvas-hálós kerítéssel, vasúti-sín oszlopokkal, pihent, nyugodt, jólfizetett őrszemélyzettel lehet csak megállítani az áradatot...akár küldi a török, akár nem...de küldi, ez biztos..

a legjobb megoldás az lenne, hogy tizenöt-húsz-vagonos szerelvényekkel átszállítani őket a túlsó határra, (lehetőleg nagyon gyorsan, hogy ne itt szarjanak), ott megmutatni az irányt, merre van merkel háza..aztán haddmenjenek..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Szókrakész: ..." Akkor egy migráncsfolyosót, egyenesen a banya házáig.
Ott aztán szelfizhet velük, konyhában, hálószobában, ..."...

ez az év ötlete.
nálad a pont.
wagabund
..."A kerítés nem megoldás"... nem a lófaszt nem, csak a szar kerítés, és a fáradt, kialvatlan, fázó, éhes őrség a nem megoldás...

igazi 22-es betonvas-hálós kerítéssel, vasúti-sín oszlopokkal, pihent, nyugodt, jólfizetett őrszemélyzettel lehet csak megállítani az áradatot...akár küldi a török, akár nem...de küldi, ez biztos..

a legjobb megoldás az lenne, hogy tizenöt-húsz-vagonos szerelvényekkel átszállítani őket a túlsó határra, (lehetőleg nagyon gyorsan, hogy ne itt szarjanak), ott megmutatni az irányt, merre van merkel háza..aztán haddmenjenek..
archive
Másik kerítéses cikknél is írtam gondolatom .. dupla kerítés a határon, közé beengedni pár tigrist..
Szókrakész
@archive: De az se megoldás.
Simán kilőnék őket.

Itt egy olyan kerítés kéne, mint Izraelben.
És persze a katonáknak lövési engedély.
Aki be akar jönni, azoknak ott lennének a beeresztőkapuk.
Persze regisztrálással, elbírálással, a valós menekülteknek járó mindenféle jogokkal.
Peller Anikó
A kerítés nem megoldás, ujjé igaza van a baromagyúnak.

A kerítést ugyanis meg kell védeni. Kutyákkal, lángszóróval, tankokkal törvényekkel bármivel. Anélkül tényleg felesleges. Nélküle viszont képtelenség.

Ezt úgy hívják, szükséges de nem elegendő feltétel.

De amíg fél Európa elmebeteg politikusai csak messziről kaffognak, nekik semmi sem drága, szerintük a határokat nem kell megvédeni hanem jöjjön mind a 3000 millió és a kis gyengeelméjű pöcs kommentelők is az arab nyaksebészek miatt aggódnak nem a saját gyermekeik jövőjéért, az olaszok horgásznak, az embercsempészek szarrá keresik magukat addig nem egyszerű a határok védelme.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.