Az EU első számú feladata a hitelesség visszaszerzése, hogy megakadályozza az uniós intézményekbe vetett bizalom további csökkenését – mondta Áder János köztársasági elnök az európai államfőket tömörítő Arraiolos-csoport kétnapos bulgáriai találkozójának végén tartott sajtótájékoztatón.

Az államfő kiemelte: a migrációs helyzet miatt ma a legfontosabb kérdés a biztonság minden európai országban.

A helyzet eredményes megoldása érdekében meg kell erősíteni és meg kell védeni az EU külső határait, az uniónak és a gazdag országoknak eleget kell tenniük a humanitárius kötelezettségeiknek a válságövezetekhez legközelebbi országokban működő menekülttáborokat illetően, valamint szorosabb együttműködésre van szükség a bűnüldöző szervek és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok között. Emellett segíteni kell majd a háborús övezetek újjáépítését, és foglalkozni kell a migráció klímaváltozással összefüggő okaival is – magyarázta Áder János.

A találkozón az államfők arról is tárgyaltak, hogy miként növelhető az EU-intézményekbe vetett bizalom. Áder János ezzel kapcsolatban kifejtette: a legutóbbi Eurobarometer-felmérések alapján az uniós intézményekbe vetett bizalmi index az összes tagállamban jelentősen csökkent. Az első számú feladat a hitelesség visszaszerzése, és ha az uniós vezetőkből továbbra is hiányzik "a stratégiai gondolkodásra való képesség", ha csak rövid távú szempontokat vesznek figyelembe, ha az EU reakcióideje lassú marad a válsághelyzetekben, és ezt még lassabb cselekvés követi, valamint ha "álviták uralják" az EU intézményeit, és a legalapvetőbb realitásokat figyelmen kívül hagyják a vitákban, akkor a bizalom tovább fog csökkenni az EU vezetői és intézményei iránt – vélekedett.

A találkozó másik témája a balkáni helyzet volt. A magyar álláspontot ismertetve az államfő arról beszélt, hogy két csoportra oszthatók a térség országai. Románia és Bulgária már EU-tagállamok, esetükben a kívánatos cél, hogy mielőbb a schengeni övezet részei legyenek – magyarázta. Mint mondta, ezért már sokat tettek, és mindkét ország célja támogatandó.

A másik csoportba azok az államok tartoznak, amelyek majd csatlakozhatnak az unióhoz, kérdés, mikor és milyen feltételekkel – mutatott rá. Mint mondta, a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy ezen országok integrációja az EU stabilitásának fontos feltétele, vagyis integrációjuk az unió érdeke is.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. Az idei találkozón részt vevő tíz államfő szerdán Plovdivban arról tanácskozott, hogy miként növelhető az EU-ba vetett bizalom, csütörtökön Szófiában pedig a Balkán helyzetét vitatták meg.

Jövőre Málta látja vendégül az államfőket.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Áder! Hogyhogy nem a globális felmelegedésről papolsz, mint régen? Ja, hogy már biztos nem leszel ENSZ főtitkár, akkor meg minek. Puha gerincű vagy te is, mint a főnököd.
human
Áder! Hogyhogy nem a globális felmelegedésről papolsz, mint régen? Ja, hogy már biztos nem leszel ENSZ főtitkár, akkor meg minek. Puha gerincű vagy te is, mint a főnököd.
justhpeter
Próbált volna mást mondani. Kénytelen lett volna valami hosszan tartó betegséget kapni, majd később lemondani.
Desischado
orbán csicskája! A csigának hozzá képest vasgerince van!
eugen4402
Nem bánja már Elnök úr, hogy 2012-ben hazajött Brüsszelből..?
Ameddig Ön is az ottani széksorokban foglalt helyet, semmi baj nem volt az uniós intézményekbe vetett bizalommal...Megértem, nem lehet egyszerre két helyen, de azért vallja be: olyan nyugodt élete soha nem lesz már, mint ott volt!
Jozefina
Sunyi Áder is csak blöffökre képes, de még egy normális, ötlete, javaslata nem volt. Épp ideje, hogy lelépjen!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.