Oroszországban a választópolgárok 39,37 százalék adta le szavazatát moszkvai idő szerinti 18 óráig a parlamenti választásokon – közölte vasárnap este az orosz központi választási bizottság. Öt éve ugyanebben az órában ez az arány 51,7 százalék volt.

Oroszországban a választás érvényességét nem befolyásolja a résztvevők aránya. Az országban 11 időzóna van, az utolsó urnákat a kalinyingádi exklávéban este 8-kor zárják majd.

A legmagasabb részvételi arányt idén a Csecsen Köztársaságban és a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságban mérték, 83,88, illetve 80,5 százalékos eredménnyel. Ramzan Kadirov csecsen vezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a vezetése alatt álló köztársaságban idén azért nem lesz 100 százalék körüli a szavazók aránya, mert sokan éppen a minden muszlim életben legalább egyszer megteendő zarándoklaton, a hádzson vesznek részt a szaúd-arábiai Mekkában és Medinában.

Moszkvában az öt évvel ezelőtti 50,03 százalékkal szemben a közép-európai idő szerinti 17 óráig a jogosultak mindössze 28,62 százalék szavazott.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke "hisztérikusnak" és "spekulatívnak" nevezte azokat a bejelenéseket, amelyek szerint Moszkvában és az orosz főváros környékén tömegesen fordultak volna elő olyan, utaztatásos láncszavazások, amelyek során a szavazástól rendszeresen távol maradó idősek helyett a lakóhelyüktől távoli voksolásra jogosított emberek jelentek meg a választóhelyiségekben.

Rámutatott, hogy a 111,6 millió orosz választópolgár közül csak 1,2 millióan folyamodtak ilyen engedélyért.

Oroszországban vasárnap az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóházának) 450 új képviselőjét választják meg, a ház tagjainak felét hagyományos módon, országos pártlistáról, a másikat pedig az idén újból bevezetett egyéni körzetek alapján.

Elemzők és közvélemény-kutatók nem számítanak drámai változásra. A felmérések szerint a törvényhozásban magabiztosan megtartja domináns pozícióját a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló Egységes Oroszország párt, és valószínűleg nem lesz olyan parlamenten kívüli radikális ellenzéki párt, amely az új törvényhozásban képes lenne frakciót alakítani.

Ugyancsak vasárnap választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Miert is tornek? Ugyanugy elcsaljak a valasztast mint a fideSS. putyin orban tanitomestere.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.