Törökországban őrizetbe vettek hétfőn két, öngyilkos merényletekre készülő embert, feltételezhetően mindketten az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A török hatóságok a szíriai határ közelében, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban fogták le a gyanúsítottakat, miközben azok egy kisteherautóba rakodtak be a robbanótölteteket. A 24 kilogramm TNT mellett a rajtaütés során egy robbanómellényt és számos, öngyilkos merényletekhez használt más technikai eszközt is lefoglalt a rendőrség.

A török hatóságok legutóbb vasárnap este csaptak le a terrorszervezet feltételezett támogatóira Isztambul belvárosában. Akkor mintegy negyven külföldit állítottak elő, köztük azeri, iráni, iraki és afganisztáni állampolgárokat.

Törökországban több olyan öngyilkos merényletet követtek el az elmúlt évben, amelyeket a hatóságok az IÁ számlájára írnak. Ezekben legalább 200-an vesztették életüket.

Ankara az utóbbi hetekben többször küldött szárazföldi egységeket és harckocsikat Észak-Szíriába, hogy megtisztítsa a határzónát a dzsihadistáktól. Recep Tayyip Erdogan török elnök nyomatékosan hangsúlyozta: nem hagyja, hogy "a terror folyosójává" váljon ez a régió.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.