A magukat magyar kisebbséginek valló horvát szavazók száma tavaly decembertől idén szeptemberig 851-gyel, vagyis majdnem átlag havi száz fővel nőtt – írja horvát lapokra hivatkozva az Index.

Aki az évtizedek óta csökkenő számú kárpát-medencei magyarság feltámadását sejti emögött, annak sajnos csalódnia kell. Sokkal valószínűbb ugyanis, hogy választási csalással állunk szemben,

ahol 40 eurós szavazatvásárlással, fenyegetéssel és zsarolással vettek rá horvátokat és romákat, hogy vallják magukat magyarnak, így befolyásolva az egyetlen magyar kisebbségi mandátum sorsát.

A 151 fős horvát parlamentben 8 mandátum jut a kisebbségeknek, közülük egyet szerezhet meg a 14 ezer fős magyar kisebbség képviselője. Az elmúlt időszakban a horvátországi magyarságot Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) politikusa képviselte, aki mindössze 20 szavazattal győzte le a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét (HMDK) képviselő Jankovics Róbertet.

Juhász a szeptember 11-ei választás előtti sajtótájékoztatón azt állította, a rivális magyar szervezet, a HMDK horvátokat és romákat vesz rá pénzzel arra, hogy azok magukat magyarnak regisztrálva a magyar listára szavazzanak az előrehozott választáson. 

Ezek az emberek a választás után újra horvátnak, romának stb. vallják majd magukat

- mondta Juhász Sándor.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bringás
Kamumagyarok? Csak nem a libsikről írtak, mert ők sose voltak és nem is lesznek magyarok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.