Az Európai Tanács (ET) elnöke hivatalos levélben erősítette meg, hogy februárban Orbán Viktor is megszavazta a kvótákat, amikor igennel voksolt a testület erről szóló határozatára – közölte a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Gréczy Zsolt keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Molnár Csaba, a DK alelnöke Donald Tuskhoz fordult az ügyben.

Válaszlevelében az Európai Tanács elnöke megerősítette: a magyar miniszterelnök is igennel szavazott arra a határozatra, amelyikben az is áll, hogy "valamennyi, tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok unión belül történő áthelyezésekre vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve".

A levél szerint a miniszterelnököket és elnököket tömörítő Európai Tanács egyhangúan fogadta el a határozatot, vagyis  a dokumentumot Orbán Viktor is aláírta.

A népszavazás érvénytelensége ilyen szempontból még szerencsés is a magyar kormányfő számára, mert nem kell szembemennie saját korábbi döntésével, a kvóta elfogadásával – fogalmazott Gréczy Zsolt. Arra is kitért, hogy a pozsonyi uniós csúcson az is kiderült, hogy nem lesznek kötelező kvóták.

Kijelentette: Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, hogy

miért hazudta magát kvótaellenes politikusnak és miért kezdeményezett népszavazást a saját döntése ellen

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Szókrakész: Te analfabeta! Hol volt benne a nephülyites szövegeben, hogy csak a JÖVÖBENI ESETLEGES elosztasi kvota ellen van! Orban azt allitotta, nem irt ala semmit es egyetlen MO-on regisztralt menekültet sem vesz vissza! Irni mar tudsz, de csak hülye hazugsagokat, jo lenne mar megtanulnod olvasni is! Ha pedig ugy gondolod, hogy neked van igazad, akkor masold ide a hivatalos nyilatkozatot is rola!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ördögvadász
Orbán a kvótát nem szavazta és nem is szavazhatta meg, mert 2015 szept. 22-én a belügyminiszterek voksoltak.
Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia a kvóta ellen szavazott.
Finnország tartózkodott, Lengyelország pedig az utolsó pillanatban megszavazta.

Az igaz, hogy meg a szavazást megelőzően aláírattak minden belügyminiszterrel egy dokumentumot, melyben az állt, hogy a többség vélemény lesz a döntő és azt elfogadja.

Még megjegyzendő, hogy a szavazást Merkel személyesen koordinálta.
moareka
@egyvandor: 18 milliárdra gondoltam...
papa.49
Tehát mindenki hazudik Brüsszelben, csak a hazugovics a helikopter, aki ennyire elvakult azt már csak sajnálni lehet, itt van a dokument, hogy aláírt, a tényekkel felesleges vitatkozni!!!
spu00
@troppauerhumer: Ön valamit rosszul értelmez. Ön szerint létezik EURÓPAI TANÁCS által elfogadott befogadási nyilatkozat? mert szerintem nem. Tudomásom szerint a bizottság nem felese a tanácsnak. A TANÁCS az önkéntes befogadást szavazta meg, a bizottság ettől függetlenül hozott olyan döntést, mely szembe megy az alapító okiratban foglaltaknak, miszerint menekült esetben az EU és a nemzet állam közösen dönt, bevándorlás esetében a nemzet állam egyedileg dönt a megteendő intézkedésekről.
Mivel sem a TANÁCSI sem a belügyminiszteri ülésen M.o nem fogadta el az ominózus javaslatot, s ezt bírósági útra terelte több támogató állam kiséretében, nagyon álságos az Önök ilyenténti hozzá állása. De hát lelkük rajta.
spu00
@nemfideszes: Mivel nincs a TANÁCS által elfogadott folyamat, nincs mivel foglalkozni, s főleg nincs mire hivatkozni, főleg Önöknek.
Megjegyzem M.o az elmúlt egy évben 800 főnek adott menekült státuszt, s a Fóti gyerek otthonban kb 900-1100 gyereknek adott menedéket. Ha csak ezt vesszük, már jóval túl haladta az érvénytelen, s főleg jogtalan 1294-s kvótát. De ettől függetlenül lehet az ország ellen játszani, demokráciában élünk, nem de bár.
kukac50
Az unióhoz tartozunk így be kell tartani a szabályokat ami ránk épp úgy vonatkozik mint a többi tagállamra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.