Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására – mondta Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett az 1956-os magyar forradalom emlékére bemutatott szentmisén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után telefonon elmondta: a szentélyben elhangzott beszédében megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.

"A lengyel véradomány a magyar véráldozatot segítette" – mondta, utalva a korabeli lengyelországi gyűjtésekre, segélyszállítmányokra, támogató tüntetésekre.

A második világháborús segítség, amelyet a magyarok a lengyeleknek nyújtottak, és a lengyelek által az 1956-os forradalom idején nyújtott segítség "elindította az igazi szolidaritást a két nemzet között" – értékelte Soltész Miklós, fontosnak nevezve azt is, hogy az akkor vállalt szolidaritás tovább erősítette a kereszténységet a két nemzetben.

Úgy értékelte: a közös magyar-lengyel megemlékezések üzenete az, hogy "óriási nagy szükség van a kisebb és közepes nemzetek összefogására".

1956-ban megszenvedtük, hogy egy nagyhatalom letaposta a forradalmunkat, de sajnos azt is megszenvedtük, hogy egy másik nagyhatalom nem merte vállalni értünk a közösséget, a konfliktust

- mondta. Ennek következménye 15 millió magyar szenvedése volt szerte a Kárpát-medencében. Emellett a magyar szabadságharc letiprása után nemcsak a magyarok veszítették el reményüket a változásra, hanem sok-sok tízmilliónyi ember, akik a vasfüggöny mögött éltek – fejtette ki.

Amennyiben "a jövőben meg akarjuk védeni függetlenségünket, kereszténységünket itt Európában", a lengyeleknek és a magyaroknak "nagy feladatuk, nagy közös kötelességük van", nemcsak a saját nemzeteik, hanem a többi európai nemzet érdekében is – tette hozzá.

Varga Lajos váci segédpüspök homíliájában kiemelte: imával tartozunk a forradalom mártírjainak. Hangsúlyozta továbbá: a krisztusi tanítást követve, az irgalmasság, a megbocsátás nevében, azokért is imádkoznunk kell, akik "hatalmas bűnöket követtek el mindkét nemzettel szemben" – számolt be róla az államtitkár.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Sírjatok a múlton, zakkantak, közben loptok a jelenben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.