Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója Kanadában – 1956-ra emlékezve – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanadai magyarok hozzájárultak új hazájuk sikereihez, s nem párhuzamos társadalmat építettek.

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatáson tartózkodik Kanadában, s ezalatt több '56-os megemlékezésen vesz részt, valamint hétfőn több kétoldalú, magas szintű tárgyalást folytat.

Szólt a miniszter arról: Montrealban is sok magyar kényszerült új hazára találni, s bár mindvégig magyar hazafiakként viselkedtek, beilleszkedtek új hazájukba, és hozzájárultak Kanada sikerességéhez. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kiemelte:

"itt vissza kell utasítanunk azt a modernkori történelemhamisításra vonatkozó kísérletet, amely azt kéri számon a magyarokon, hogy amikor 1956-ban az elmenekülők menedékre találtak, akkor vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modernkori népvándorlással kapcsolatban, amilyent. Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat, és hozzájárultak új hazájuk sikerességéhez".

A miniszter leszögezte: Magyarország büszke arra a mintegy 38 ezer magyarra, aki hozzájárult ahhoz, hogy Kanada ma nagyszerű ország legyen. Egyúttal kifejezte Magyarország háláját, hogy befogadták a magyarokat 1956-ban.

Beszéde végén a magyar diplomácia irányítója azt fejtegette, hogy – mivel a világ minden jelentős pontján élnek és erősödnek magyar közösségek, s ezekben a napokban mindenütt megünneplik a hatvanadik évfordulót – "mára Magyarország világnemzet lett".

"Mi, mai magyarok úgy szeretjük a mai Magyarországot, ahogyan van. Soha, senkinek nem fogjuk megengedni, hogy a mi akaratunk ellenére akarja átformálni Magyarországot. Az 1956-os hősök iránti tisztelet mindig elég erőt ad ahhoz, hogy ezt az ígéretünket teljesíteni tudjuk" – zárta beszédét Montrealban Szijjártó Péter.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A magyar diplomácia tök gagyi kiadásban. Emlékszem régi külügyminiszterekre, de gagyi nem volt köztük.
Lepényleső
...na és a fydes által vezetett harcnak most mennyi áldozata van akik arra kényszerültek,hogy
hazájukat hátrahagyják? (Nem KSH,valós adat!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.