Évente átlagosan 39 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak – derült ki a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) friss jelentéséből, amely szerint Magyarországon a nők 46 perccel dolgoznak többet naponta, mint a férfiak.

A nemek közötti szakadékról szóló Global Gender Gap Report szerint a nők naponta átlagosan 50 perccel dolgoznak többet, mint a férfiak – írta a BBC News.

A nők sokkal többet dolgoznak, mint a férfiak

A 144 országra kiterjedő jelentés szerint a nem fizető munkák, úgy mint a háztartásvezetés, a gyermeknevelés vagy az idősgondozás, még mindig a nőkre rónak terheket, és akár 170 évbe is telhet mire sikerül elérni a nemek közötti gazdasági egyenlőséget.

A mutatók szerint a gazdasági lehetőségek terén 2008 óta nem volt ekkora szakadék a nemek között. Az elmúlt egy évtizedben csaknem negyedmilliárd nő lépett be a globális munkaerőpiacra.

A jelentés szerint a férfiak ugyan 34 százalékkal több fizető munkát végeznek, mint a nők, de továbbra is a nők töltenek több időt a nem fizető munkákkal.

Utóbbi tényező figyelembevételével a WEF számításai szerint a nők átlagosan több mint egy hónappal dolgoznak többet évente, mint a férfiak.

Indiában, Portugáliában és Észtország évente több mint ötven, Nagy-Britanniában csaknem 12 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak.

A vizsgált országok közül mindössze hatban dolgoznak több órát a férfiak, mint a nők, és ezen országok közül három skandináv állam, amelyekben a gyermekek gondozását lehetővé tevő szülői szabadság viszonylag egységesen osztható el férfiak és nők között.

Összesítve a nemek közötti egyenlőség tekintetében Izland került az első helyre, utána Finnország és Norvégia következik a sorban. Magyarország a 101. helyen áll.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A nők onnantól ahogy felébrednek (gyerekes,családos) a lefekvésig dolgoznak.Hétvégén szintén - úgyhogy min. egyharmaddal többet mint a férfiak. Általában.Ha férfi nevel egyedül gyereket, gyerekeket arról már újság is hírt közöl.
korell
Ez igaz. Reggeltől lefekvésig... kivéve, amikor neteznek. Meg mobiloznak.
Viccet félretéve, a nők azért élnek tovább mint a férfiak, mert a sok nemfizető munkától fontosnak és pótolhatatlannak érzik magukat.
Kedves férfiak, lehet utánozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.