Londoni pénzügyi elemzők szerint a Brexit-népszavazás utáni rövid távú piaci sokkhoz hasonló reakcióra lehetne számítani abban az esetben, ha a keddi amerikai elnökválasztást Donald Trump nyeri.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor hosszabb távon komoly reálgazdasági veszteségeket, akár recessziót is okozhatna Trump győzelme, ha a republikánus jelölt végrehajtaná választási ígéreteit.

A Capital Economics a keddi elnökválasztás elé időzített helyzetértékelésében közölte: véleménye szerint a New York-i értéktőzsde és a Nasdaq részvényeiből válogató, széles merítésű S&P 500-as index Trump győzelme esetén hirtelen meredek ívben zuhanna, majd a gyenge dollár és a radikális gazdaságpolitikai irányváltások valószínűsíthető elmaradása nyomán felfelé indulna.

Ez valamelyest hasonlítana arra a pályára, amelyet a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE 100-as indexe a brit EU-tagságról rendezett – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – júniusi népszavazás után bejárt – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.