Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump győzelmét sokkal nagyobb piaci árfolyamkilengések követnék, mint Hillary Clintonét, mivel a piac ez utóbbit már beárazta, és kisebb kockázatúnak is tartja.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői az amerikai elnökválasztás várható piaci hatásairól kedd este összeállított – az eredmények ismertetése előtti utolsó – előrejelzésükben közölték: modellszámításaik alapján, ha Trump nyeri az elnökválasztást, a mexikói peso 10-22 százalék, a mexikói részvényárfolyamok 6-13 százalék közötti mértékben gyengülnének. Clinton győzelme esetén ugyanakkor 1,5-3 százalékos árfolyam-emelkedés várható a mexikói tőzsdéken.

Az amerikai tőzsdeindexek 5,9-12,7 százalékkal esnének, ha Trump győz, és 1,5-3,2 százalék között emelkednének, ha Hillary Clinton költözhet a Fehér Házba.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedd esti előrejelzési csokra szerint Trump győzelme valószínűleg a dollárt is a mélybe küldené. A ház várakozása szerint a dollár 100 jen/dollár alá gyengülne a jelenlegi 105 jen/dollár körüli szintekről. A cég ugyanakkor a mexikói peso jelentős gyengülését is várja erre az esetre a dollárral szemben: a mexikói fizetőeszköz a jelenlegi 19 peso/dollár körüli árfolyamról akár 25 peso/dollárra is zuhanhat a Capital Economics elemzői szerint.

A cég szerint hasonló kilengéseket okozhatna Trump győzelme a tőzsdéken is. A Capital Economics becslése szerint a New York-i értéktőzsde és a Nasdaq részvényeiből válogató, széles merítésű S&P 500-as index a mostani 2130 körüli szintről 2000 pont alá esne, és "nem lenne meglepő", ha az irányadó japán árfolyamindex, a Nikkei 225-ös 15 ezer pont alá kerülne a 17 ezer pont feletti jelenlegi tartományból, elsősorban a jen versenyképesség-rontó erősödése miatt.

A ház szerint a republikánus jelölt győzelme keltette világpiaci bizonytalanság 40 dollár körülire gyengítené a nyersolaj hordónkénti árfolyamát.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Ezek hülyék. Már elnézést. Mint szoktak egyébként.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.