Megkezdődtek tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő.

A köztársasági elnök a Saint-Denis-i stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát a 63 éves Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia "toleranciára és intelligenciára" kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

130 embert öltek meg Párizsban egy éve – gyászba borult a város

fotó: Independent

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, valamint Manuel Valls miniszterelnök és a kormány több tagja délelőtt ellátogatott a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez, s mindenhol emléktáblákat lepleztek le az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok neveit olvasták fel a koszorúzásokat követően.

Az évforduló előestéjén Sting adott telt házas koncertet a Bataclanban, amely a brit énekes fellépésével nyitott meg újra egy év után. Párizs egyik legrégebbi könnyűzenei szórakozóhelyét teljesen felújították.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.