A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának jelölését az államfői posztra – jelentették hétfőn nemzetközi hírügynökségek.

A CDU elnökségének telefonkonferenciáján megállapodtak abban, hogy elfogadják az SPD javaslatát a Joachim Gauck távozásával megüresedő szövetségi elnöki tisztség betöltésére, így Steinmeiert támogatják majd az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung) február 12-ére tervezett ülésén.

Az SPD és a CDU után várhatóan a kormánykoalíció harmadik pártja, a bajor CSU is támogatja majd Frank-Walter Steinmeiert.

Németországban a szövetségi elnöknek elsősorban jelképes hatalma van, legfőbb feladata az ország egységének megjelenítése a pártokon és a napi pártpolitikai vitákon felülemelkedve. Joachim Gauck a lakosság nagy többségének megítélése szerint kiválóan végzi munkáját, Frank-Walter Steinmeier pedig évek óta az ország egyik legnépszerűbb politikusa, és a legutóbbi felmérések szerint a lehetséges államfőjelöltek közül ő rendelkezik a legnagyobb lakossági támogatottsággal.

Frank-Walter Steinmeier a 2005-ös kormányváltás után, a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciós kormányában külügyminiszter volt, 2009-ben pedig az SPD kancellárjelöltje. Pártja gyengén szerepelt a Bundestag-választáson és ellenzékbe szorult. Steinmeier 2013-ig az SPD Bundestag-frakciójának vezetője volt, majd az újabb nagykoalíciós kormányban ismét külügyminiszter. A szövetségi elnöki tisztség megszerzése politikai pályafutásának megkoronzását jelentené. Lehetséges jelöléséről eddig nem nyilatkozott nyilvánosan, sajtóértesülések szerint vállalná a felkérést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.