Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel kancellár hivatalban maradjon a 2017-es választások után – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 55 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi, hogy Angela Merkel negyedszer is elvállalja a kancellári tisztséget.

Az Emnid kutatóintézet legutóbb augusztusban vizsgálta a kérdést, akkor még csak 42 százalék támogatta, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Merkel töltse be a kormányfői tisztséget, és 50 százalék ellenezte ezt.

Az új felmérés szerint a 62 éves politikust leginkább a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói, valamint a nők látnák szívesen újabb négy évre a kancellári tisztségben; a CDU/CSU bázisában 92 százalékos, a női szavazók körében 66 százalékos Angela Merkel támogatottsága. Még a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szavazóinak többsége – 54 százaléka – is azt akarja, hogy a kancellár folytassa tovább munkáját.

Angela Merkel várhatóan vasárnap este bejelenti, hogy a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson ismét kancellárjelöltként kíván indulni. Eddig háromszor – 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban – indult a tisztségért, amelyet mindig el is nyert, és ő a rangidős a nyugati demokráciák kormányfőinek körében.

A német sajtó szerint Donald Trump amerikai elnökké választásával az eddiginél is nagyobb elvárások fűződnek hozzá a nemzetközi politikában, részben ez a magyarázata annak, hogy nem vár tovább, hanem közli a nyilvánossággal politikai jövőjéről szóló terveit.

A vasárnapi tájékoztatót a CDU elnökségének üléséhez időzítették. A hétfőig tartó tanácskozáson a kongresszusra készülő pártvezetőségi indítványt tárgyalják. A CDU és a CSU közös választási programját megalapozó kongresszusi határozatnak szánt dokumentum szerint a pártnak nem szabad hagynia, hogy a radikális erők felé forduljanak a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választók.

A többek között Donald Trump és a német pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a CDU-nak meg kell szólítania mindazokat, akik "a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket" – idézett a Die Welt című lap az indítvány tervezetéből.

A kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a tőlük elforduló és a politikai spektrum szélei felé sodródó választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, "nehéz időkben" abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál – áll az Iránymutatás nehéz időkben – a sikeres Németországért és Európáért című kongresszusi határozati javaslatban.

A CDU vezetése egyebek mellett adócsökkentést, nyugdíjreformot és a családtámogatások növelését ígéri az indítványban. A menekültüggyel kapcsolatban kiemelték: meg kell akadályozni, hogy megismétlődjék a menedékkérők 2015-ben végbement tömeges beáramlása, a menekülteket be kell illeszteni a német társadalomba, a védelemre nem szoruló menedékkérőknek pedig távozniuk kell.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Majd a Fideszesek megmondják, hogy ki a népszerű az általuk Közép-Európából kiebrudált németeknél, mert ők ezt is jobban tudják! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Csizmás Kond: Igazad van, csak miert nem tartod MAGAD ahhoz, amit te irsz?! Szoval TE megmondod elöre, meg josolgatsz... Miert nem mersz ra fogadni, ha annyira biztos vagy a dolgodban??? Szoval 1millaban fogadunk, hogy Merkel kancellar lesz, es addig mindketten melyen hallgatunk. De tudom, te ebbe nem megy bele, hanem tovabb josolgatsz es okoskodsz, mit akarnak a nemetek. A kibisnek ugyanis semmi nem draga... Azert elarulom neked, hogy en nem Merkelt valasztom, de ö az egyedüli realis alternativa. Ja, es a nemet demokraciaban a szavazatok 44%-aval meg többseget sem lehet nyerni egy kormanyalakitashoz, nemhogy 40%bol 2/3 lesz! Na ennyit a demokraciarol...
Csizmás Kond
@teuton: Nincs egy milla kidobni valóm, viszont meg vagyok győződve hogy a banya nem fog nyerni...már csak azért sem mert ha a német társadalomba bele is verték a meákulpát, azért nem hülyék.
Az hogy nyíltan ma senki sem vállalja véleményét a szavazófülkékben majd meglátjuk mi lesz.
teuton
@Csizmás Kond: Megmondtam elöre... Vered a nyalad, de nem hiszel annyira sajat MAGADBAN, ill. abban amit mondasz, hogy fogadni mernel. Mar a fogalmazasod is elarul: "Nincs egy milla kidobni valóm"! Tehat tudod, hogy vesztenel... Na akkor most vegleg eldugulhatsz!
Csizmás Kond
@teuton: Tőlem addig ugrálsz a kérdésen amíg akarsz...csak vigyáz mert rászárad az étel a tányérokra és nehezebben tudod majd lemosogatni...
teuton
@Csizmás Kond: ??? Nekem van aki mosogasson meg takaritson, mert tudtam addig varni, amig te jössz nelem 3500 ft-os oraberet megcsinalni. De mire Merkelt jövöre ujravalasztjak, addigra te mar talan nem elsz, mert a magyar közmunkaberedböl a fityosz jovoltabol mar ehenhalsz...
teuton
@Csizmás Kond: Egyebkent meg nyugodtan fröcsögj csak tovabb, a kibicnek semmi sem draga, a memoriad meg mint az aranyhale. Amig meg semmi nincs eldöntve, addig okoskodsz, mindent megmondasz elöre, ha pedig megis maskent törtenik, akkor gyorsan elfelejted es elöveszel egy masik joslatot. Meg kezded ujbol a szokasos mocskolodasaidat. Na akkor kezdjük a tenyeknel. Azt josoltatok, hogy Sarközy majd rendet teremt ismet Franciaorszagban. Aztan a valasztok a hetvegen jol elküldtek a busba, mert addig kemenykedett es igert harcot, hogy meg egy videki polgarmester, vagy a sajat volt mininiszterelnöke is legyözte, ugyhogy bejelentette a politikatol valo visszavonulasat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.