Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, inkább beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO) – írta a Hürriyet című napilap vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnökre hivatkozva.

A török államfő erről a Pakisztánt és Üzbegisztánt érintő hivatalos útjáról hazaindulva, a repülőgépen beszélt török újságíróknak.

Az SCO egy 2001-ben alapított kormányközi biztonsági szervezet Ázsiában, amelynek elsődleges célja harcolni a radikális iszlám jelentette fenyegetés, valamint az Afganisztánból kiinduló kábítószer-kereskedelem ellen. Tagjai Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. A megfigyelő országok között találni Iránt, Mongóliát, Afganisztánt, valamint még Indiát és Pakisztánt is, de az utóbbi kettőnek 2015-ben már megkezdődött a felvételi folyamata.

Törökország és Fehéroroszország sajátos viszonyban áll a szervezettel, amelynek értelmében részt vehetnek a miniszteri szintű találkozókon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

A török államfő a repülőgépen azt is közölte, hogy már egyeztetett az SCO-csatlakozás ötletéről Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel. Erdogan szerint az SCO-tagság sokkal szabadabb mozgásteret biztosítana hazájának.

A lépés hatással lehet Törökország nyugati, különös tekintettel európai uniós kapcsolataira, illetve NATO-tagságára. Törökország hivatalosan 1987-ben kérelmezte csatlakozását az EU-hoz, amelyről 2005-ben kezdődtek meg a tárgyalások.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
csak nehogy merkel letérdeljen előtte, és könyörögjön, hogy maradjon...mert az a nő mindenre képes...pláne, hogy annyi pénzt elpazaroltak a nagy semmire, most valami (látszat)eredményt fel kellene mutatni...

nem tudom megítélni, hogy a NATO mennyit vesztene...
krumpli
Padlóra küldik ezek a dollárt, remélem ! :) en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation
Kína
Kazahsztán
Kirgizisztán
Oroszország
Tadzsikisztán
Üzbegisztán
Zeta
@krumpli: Na és aztán,hát osztán?
Eriksson
@krumpli: Izmos egyesülés ez a vérszegény EU-hoz képest. Gazdaságilag mindenképpen jobban járnának a törökök, s nem is kekeckednének velük annyit.
krumpli
@Zeta: A világ fosszilis, és gáztartaléka összpontosulna a kezükben.. nem dollár alapú elszámolással... Az USA a legnagyobb államadosságú és hitelből élő országa... Meg fog roggyanni az Amerikai életforma... Ha igazán összeállnak...
Szókrakész
Na ezért is bukni fog Merkel.
Hiába erőlködik a libsi média.
Mert ugye a törökök megzsarolták Merkelt.
Ők persze csengették a milliárdokat.
Most meg Törökország, pénzt zsebretéve felrúg minden megállapodást és hátat fordít Európának.
Persze a migráncsokat azért még ránk szabadítja.
Ügyes vagy banya.
Újabb milliárdokat sikerült kidobni az ablakon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.