Egy friss felmérés szerint a megkérdezett romák mintegy 80 százalékát fenyegeti szegénység az Európai Unióban, ami azt jelenti, hogy a tagállami erőfeszítéseik dacára még mindig nem sikerült teljesíteni az integrációs célkitűzéseket – figyelmeztetett keddi jelentésében az EU alapjogi ügynöksége (FRA). A kutatást kilenc tagállamban, köztük Magyarországon végezték.

Az ügynökség a jelentésről kiadott közleményében rámutatott: a megkérdezett romák 30 százaléka vezetékes víz nélküli háztartásban él, 46 százalékuknak pedig nincs házon belüli vécéje, zuhanyzója vagy fürdőszobája.

A roma gyerekeknek 30 százaléka él olyan háztartásban, ahol legalább egyvalaki éhesen feküdt le az elmúlt hónapban, és mindössze 53 százalékuk részesült óvodai nevelésben.

A kommünikében kiemelték, a válaszadók csupán 30 százalékának volt fizetett munkája, szemben az EU teljes népességére kivetített, tavalyi 70 százalékos átlaggal.

A felmérés szerint a romák 41 százaléka úgy érzi, az elmúlt öt évben hátrányos megkülönböztetés érte egyebek között a munkakeresés során, a lakhatással kapcsolatban, az egészségügyben vagy az oktatásban.

Magyarországon a romák 75 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Utóbbi arány Spanyolországban a legrosszabb, ott 98 százalék – olvasható a jelentésben.

A kutatás során Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Horvátországban, Magyarországon, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában élő romákat kérdeztek meg. Becslések szerint ezen országokban él a mintegy hatmillió európai roma 80 százaléka.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Mindenkit fenyeget ez a veszély,kiváltképp azt,aki a munka frontját még helyileg sem ismeri?
Bringás
Úgy látszik, az ötszáz év nem volt elég!
Veleda
A családi pótlék akkor jár a gyerek után, ha rendszeresen jár óvodába-iskolába- Nem értem, hogy a felmérés szerint a cigány gyerekek 53 %-a nem jár óvodába. Ez hogyan lehet?
Bringás
@Veleda: Az égbekiáltó sötét rasszizmus, a léleknyomorító mélyszegénység és talán a szubkultúra, igénytelenség és primitívség lehet az oka! Válassz!
Veleda
@Bringás: És ebben nincs felelőssége az önkormányzatnak, a gyermekvédelemnek ? a rendelet szerint 3 éves kortól kötelező az óvodába járás, az óvodáknak jelentési kötelezettségük van, jelenteni azt, ha valamelyik család nem járatja a gy. ket óvodába. persze, mondhatnánk, hogy a sötétség uralkodik némely eldugott helyen, de akkor is, ne a gyerek legyen az elszenvedője a primitív gondolkodásnak.
wpym
Ok, de miert? A hozzaallas es az eletvitel miatt! Mivel ez nem fog a jovoben sem valtozni, ezert ez igy is marad.
vadsanca
Sajnálatos és szégyellni való adat. De amíg a saját törvényeiken nem változtatnak, addig ez nem is sikerül, bármennyire is szeretnénk. A következő 500 évben sem lesz másként.
Persze, TISZTELET A KIVÉTELNEK! Már pedig van ilyen.
Visszatérve az előzőhöz. Ezek szerint mégis vannak csodák? Emellett a kormány is hibás. De úgy gondolom, hogy nagyobb arányban. Nem oda invesztálja az erre fordítandó összeget ahová valóban kellene. Elfelejt bizonyos régiókat, ahol nagy szükség lenne a felzárkózásra.
Valószínű azokon a helyeken nincsenek érdekeltségi körök. Így nem lehet "mutyizni".
nyanya001
Nálunk Farkas Flóriánt a botrányos Híd a munka világába program során elköltött pénzekről kérdezte az uniós szervezet, ugyanis az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,6 milliárd forinttal nem tud elszámolni. A felzárkóztatási program pedig Farkas ORÖ-elnöksége alatt indult, s a legtöbb szerződést ő írta alá. A cigány politikust egyszer már kihallgatta volna az OLAF, ám az első találkozóra a képviselő egyszerűen nem ment el.

A képviselői fizetésén túl havi egymillió forint közpénzt kereső Farkas Flórián egyébként szerdai kihallgatása alkalmával ismét gondosan ügyelt arra, hogy elkerülje a sajtó kérdéseit. A találkozóra a roma politikus számára „hazai pályán” került sor, a Lungo Drom budapesti székházában, ahova Farkas egy sötétített ablakú autóban elbújva érkezett. A járműből nem is szállt ki, csak a szervezet udvarán, ahova nem követhettük. Ugyanakkor az OLAF képviselői sem igyekeztek tisztázni, hogy a képviselőhöz érkeztek. Lapunknak tagadták, hogy ők az uniós szervezet képviselői, sőt érdeklődésünkre visszakérdeztek: „mi az az OLAF?” A Lungo Drom képviselői pedig azt közölték lapunk fotósával, hogy „ne fényképezze le a kollégáit”.
Ömlött a pénz

A botrány ellenére a miniszterelnöki biztossal szemben nem ingott meg a bizalom. Lázár János korábban azt mondta, szerinte a sajtó azért támadja Farkast, mert cigány származású, ezzel voltaképpen rasszistának bélyegezve a sajtót. Orbán Viktor kormányfő pedig a parlamentben védte meg Farkast, jelezve, hogy a támadások éppen Farkas pozícióit erősítik. De Halász János, a Fidesz frakciószóvivője is figyelemre méltó kijelentést tett, azt mondta: a miniszterelnöki biztos a frakció nagyon értékes tagja.
mno.hu/belfold/kihallgattak-farkas-floriant-1358649

Nálunk a kormány védelmébe veszi az ilyen kétes megbízhatóságú
cigány vezetőt.
Eladott Ország
EGYESEK DEMOKRÁCIÁJA A KETTESEK VILÁGÁBAN.
"Elmarad Farkas Flórián nagy érdeklődéssel várt büntetőpere. Sosem tudjuk már meg, kezelt-e hűtlenül pénzt a Lungo Drom cigány szervezet, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke, megsértették-e a számviteli fegyelmet az általa vezetett alapítványoknál: Farkas Flórián eljárási kegyelmet kért és kapott."
"A köztársasági elnök diszkrecionális jogkörben - indokolási kötelezettség nélkül - döntött"
És hol volt hol nem volt Farkas Flóri, a szotyis csúti kenyéradó gazdi jóvoltából diszkrecionális jövedelemre "tett szert" . Az önjövedelemből a létfenntartásra fordított összegen felüli jövedelemrészre , mely összeg felhasználásáról egyénileg szabadon dönthetett.( magyarul ellophatta )
Ha béka királylány lett volna, az én mesém is tovább tartott volna!
szettevette
Talán dolgozni kellene normálisan. Egyébként nem csak romák élnek szegénységben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.